Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met langsdeel in Zuidwolde

Boerderij

Steenbergen 1
7921BV Zuidwolde (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met langsdeel

Inleiding Boerderij van het hallehuistype met langdeel. De boerderij is rond 1860 in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd ter plaatse van een oudere boerderij. In de boerderij bevindt zich een tweede woonhuis waardoor de zuidgevel is aangepast; de langdeel is nog aanwezig. Het erf is gedeeltelijk voorzien van keibestrating; in de door een haag omgeven voortuin staan twee monumentale eikebomen. Omschrijving Boerderij opgetrokken in baksteen deels op een gepleisterde plint onder een afgewolfd zadeldak, aan de voorzijde met windveren, aan de achterzijde met uilebord, makelaar en vlechting langs de dakrand. Het voorhuis is gedekt met pannen (sneldekkers), het achterdeel met riet. Op de nok twee schoorstenen. Deels onderkelderd voorhuis met gepleisterde plint en zesruits schuifvensters onder strek. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met vier vensters en een centraal geplaatste houten deur onder tweeruits bovenlicht; op de verdieping twee vierruitsvensters. Zijgevels met staafankers; zuidelijke zijgevel van het voorhuis met drie vensters en een deur onder tweeruits bovenlicht. In de noordgevel vier dito vensters en een kelderraam. De zuidelijke zijgevel wordt na de krimp met baksteenvlechting en deur, ritmisch geleed door getoogde vierruits stalvensters en mestdeuren (nu glaspuien). In de krimp van de noordgevel een klein tweeruits venster. Het bredere (bedrijfs)gedeelte met een houten opgeklampte deur, vierruitsvenster met luik en voorts een ritmische geleding door mestdeuren en stalvensters als in de zuidgevel. De achtergevel met baanderdeuren onder korfboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Ter weerszijden daarvan een vierruits stalvenster onder segmentboog en een staldeur onder korfboog met gepleisterde aanzet- en sluitsteen. INTERIEUR Oorspronkelijke indeling voorhuis, woongedeelte met tegelwanden, bedstedenwanden en opkamer; langdeel met oorspronkelijke gebintconstructie. Waardering De boerderij is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdonderdeel van het complex, vanwege de typlogie, de karakteristieke vormgeving en markante situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507306
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met langsdeel in Zuidwolde

Houten bijschuur onder rietgedekt schilddak

Steenbergen 1
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl, gelegen ten oosten achter de boerderij. Omschrijving Houten bijschuur op ..

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, bijschuur en erfaanleg

Steenbergen 5
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met middenlang..

Boerderij met zijbaander

Hoogeveenseweg 4
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Aardig gelegen boerderij met zijbaander. In de gevel van het woongedeelte ramen met kalf en kleine roedenverdeling.

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel, twee bijschuren en stookhut

ten Arlo 2
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit: - Een in ambachtelijk traditionele stijl gebouwde BOERDERIJ, typologisch behorend tot het halleh..

Nederlands Hervormde Kerk

Hoofdstraat 98
Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Inleiding De Nederlands Hervormde kerk, gesitueerd aan de Hoofdstraat 98 te Zuidwolde in de provincie Drenthe, geniet wettelijke beschermin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)