Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marechausseekazerne Voorm. marechausseekazerne in Hoogeveen

Gebouw

Pesserstraat 21
7901LB Hoogeveen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van Marechausseekazerne Voorm. marechausseekazerne

Inleiding Kantoren met cellen, paardestal en woningen (tegenwoordig woningen) van de Rijkspolitie, rond 1930 gebouwd in een voor het interbellum karakteristieke architectuur. Het grote pand is gelegen aan de noordelijke uitvalsweg van Hoogeveen. Voor het complex een ruime tuin, begrensd door een gemetselde tuinmuur met ijzeren buizen. De bescherming richt zich op het exterieur en het interieur van de paardestal. Omschrijving Hoofdvolume van twee bouwlagen met ter weerszijden terugspringende delen van één bouwlaag, alle onder steile zadeldaken met Romaanse pannen, overstekende goot en gemetselde schoorstenen. In roodbruine baksteen opgetrokken gevels op gesinterd trasraam met rollaag; kopse gevels met baksteen vlechting en een streks gemetselde laag langs de dakrand. De voorgevel (O) van het hoofdvolume is symmetrisch ingedeeld. Centraal een sterk risalerend deel met twee voordeuren met een glas-in-lood venstertje, dito zijlichten en gemetselde bloembakken; erboven twee gemetselde balkons op een betonnen, als luifel overstekend, platform. Ter weerszijden van dit middendeel op beide bouwlagen twee liggende driedelige vensterpartijen met breed kozijnhout en horizontale roedenverdeling in de bovenlichten. Alle vensters onder strek en met lekdorpels van tegels. Het lage zuidelijke bouwdeel met op de noordelijke hoek een entree (oorspr. naar kantoor) als omschreven onder betonnen luifel; daarboven een kubusvormig hoog opgemetseld volume met een overhoeks geplaatste verticale glas-in-lood vensterstrook in natuurstenen kozijn en omlijst door groen geglazuurd metselwerk; daklijst met blokmotief. De verdere gevel met twee vensters als omschreven; in het dakvlak een brede dakkapel met vier vensters. De kopse- en achtergevels met twee- en driedelige vensterpartijen, aan de achtergevel zonder roedenverdeling. In de dakvlakken aan de achterzijde brede kapellen met twee of vier vensters. Het (noordelijke) stalgedeelte met onder de dakrand een horizontale vensterstrook met zeven door gemetselde stijlen gedeelde vensters en één klein venster. Aan de achtergevel eenzelfde vensterstrook. In de beide dakvlakken een kapel met luchtroosters. In de kopse gevel dubbele inrijdeuren onder strek, erboven een dubbele hooideur met hijsbalk en luchtroosters. Ter weerszijden en in de top kleine vensters. INTERIEUR Paardestal met oorspronkelijke indeling; ter weerszijden van looppad vijf, links zes stallen met scheidingswanden; hooizolder op verdieping. Waardering Gebouw architectuur-, en cultuurhistorisch van belang vanwege de oorspronkelijke funktie, de voor het interbellum karakteristieke bouwstijl en detaillering, de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur van de stal. Stedebouwkundig van belang vanwege het beeldbepalende karakter in het straatbeeld en de ligging in het bijzondere gebied langs de noordelijk uitvalsweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507302
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marechausseekazerne Voorm. marechausseekazerne in Hoogeveen

Slijterij in door de Art Nouveau beïnvloede stijl

Brinkstraat 22
Hoogeveen
Inleiding Slijterij in 1912 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in opdracht van Albert Dikkers, in een door de Art Nouveau be..

Dubbel woonhuis met Art Nouveau-elementen

Brinkstraat 32
Hoogeveen
Inleiding Dubbel woonhuis (tegenwoordig tandartspraktijk en advocatenkantoor) in 1904 gebouwd in opdracht van mevrouw J. van Hees. Ontwerp ..

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Hoofdstraat 5
Hoogeveen
Inleiding Herenhuis in 1882 gebouwd in Neo-Classicistische trant. Het direkt aan de Hoofdstraat gelegen pand is gebouwd voor burgemeester L..

Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen

Hoofdstraat 24
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis (thans woonhuis/winkel/werkplaats) in 1902 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in eclectische trant met Neo..

Huize Venendal

Hoofdstraat 9
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis (tegenwoordig museum Venendal) gebouwd in eclectische trant met Neo-Renaissance elementen, kreeg in 1888 haar huidige ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Marechausseekazerne Voorm. marechausseekazerne in Hoogeveen