Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen in Hoogeveen

Woonhuis

Hoofdstraat 24
7901JP Hoogeveen
Drenthe

Bouwjaar: 1902
Architect: J. Carmiggelt Carmiggelt 1902 J. Carmiggelt


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen

Inleiding Woonhuis (thans woonhuis/winkel/werkplaats) in 1902 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in eclectische trant met Neo-Renaissance elementen. Het pand ligt met de voorgevel direkt aan de straat; aan de linkerzijde (Z) een smeedijzeren toegangshek. Het pand is onderdeel van de karakteristieke eind 19e, begin 20e eeuwse lintbebouwing aan de voormalige Hoogeveensche Vaart in het centrum van Hoogeveen. De bescherming richt zich op het exterieur en delen van het interieur; aan de achterzijde een recente aanbouw en een schuur die buiten de bescherming vallen. Omschrijving Woonhuis van twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak, gedekt met tuile-du-Nordpannen. Voorgevel met hardstenen plint, speklagen en beeïndiging door een brede daklijst met metselmozaiek en een brede geprofileerde gootlijst op consoles. De linker twee traveeën (ZO) risaleren ten opzichte van de rechter travee (NO) met dubbele paneeldeur met smeedwerk onder rondboogvormig drielicht; balkon met hardstenen platform en smeedijzeren balustrade op gemetselde consoles en balkondeuren onder bovenlicht. In het risalerende deel op beide bouwlagen twee schuifvensters in verblendstenen omlijsting met gepleisterde details, onder hanekammen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Vensters op de begane grond met persiennes onder rand siermetselwerk (recente reclame). Onder de -over de gevel doorgetrokken- hardstenen lekdorpels metselmozaiek in bak- en verblendsteen. Zijgevels met staafankers; linkergevel (Z) met twee kruisvensters en driedelig venster met hardstenen lekdorpels. In de achtergevel op de verdieping drie kruisvensters met bovenlicht. INTERIEUR Voorhuis met rijke stucplafonds, oorspronkelijke vensterbanken, blinden en deuren. De oorspronkelijke indeling is grotendeels intakt. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp - met name de detaillering van de voorgevel-, de hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur. In relatie met de omringende bebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de voormalige Noordelijke kanaalarm in het centrum van Hoogeveen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507301
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen in Hoogeveen

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Hoofdstraat 5
Hoogeveen
Inleiding Herenhuis in 1882 gebouwd in Neo-Classicistische trant. Het direkt aan de Hoofdstraat gelegen pand is gebouwd voor burgemeester L..

Huize Venendal

Hoofdstraat 9
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis (tegenwoordig museum Venendal) gebouwd in eclectische trant met Neo-Renaissance elementen, kreeg in 1888 haar huidige ve..

Woonhuis in eclectische stijl

Hoofdstraat 11
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis in 1878 gebouwd in opdracht van een vervenersfamilie, naar ontwerp van H.E. Hoegsma. Het in eclectische trant gebouwde p..

Dubbel woonhuis met Art Nouveau-elementen

Brinkstraat 32
Hoogeveen
Inleiding Dubbel woonhuis (tegenwoordig tandartspraktijk en advocatenkantoor) in 1904 gebouwd in opdracht van mevrouw J. van Hees. Ontwerp ..

Slijterij in door de Art Nouveau beïnvloede stijl

Brinkstraat 22
Hoogeveen
Inleiding Slijterij in 1912 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in opdracht van Albert Dikkers, in een door de Art Nouveau be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen in Hoogeveen