Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl in Hoogeveen

Woonhuis

Hoofdstraat 11
7902EA Hoogeveen
Drenthe

Bouwjaar: 1878
Architect: H.E. Hoegsma Hoegsma 1878 H.E. Hoegsma


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Woonhuis in 1878 gebouwd in opdracht van een vervenersfamilie, naar ontwerp van H.E. Hoegsma. Het in eclectische trant gebouwde pand ligt met de voorgevel direkt aan de straat; aan de achterzijde een ruime tuin. Het pand is onderdeel van de karakteristieke eind 19e en begin 20e eeuwse bebouwing aan de voormalige Hoogeveensche Vaart in het centrum van Hoogeveen. Ten zuidoosten staat een voor bescherming van ondergeschikt belang schuurtje. De bescherming richt zich op het exterieur, interieur is onbekend. Omschrijving Woonhuis opgetrokken in baksteen vanuit een L-vormige plattegrond onder samengesteld dak met platte Friese pannen; een afgeknot schilddak met aan de achterzijde een deel onder zadeldak met ongelijke dakschilden en een deel onder afgewolfd zadeldak. Op de nokhoeken vier gemetselde schoorstenen met sierlijke ijzeren bekroning. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met gepleisterde plint en verkropte geprofileerde dak- en gootlijst; deels gepleisterde hoeklisenen. Middenpartij tussen gepleisterde bloklisenen; dubbele deur onder glas-in-lood bovenlicht met afgeronde hoeken en profiellijst met kuif. Erboven een balkon met gietijzeren hekwerk op consoles; dakkapel met dubbele balkondeuren in profiellijst met kuif, geflankeerd door hoekpilasters met gepleisterde spaarvelden en fronton. Ter weerszijden van de entree twee vensters met bovenlicht als omschreven onder segmentboog in gele steen; hardstenen lekdorpels. Zuidelijke zijgevel met goot op klampen, staafankers, 1 venster als omschreven, een houten deur, drie vensters met bovenlicht onder strek met gele steen; latere aanbouw onder lessenaardak. Achtergevel en interieur onbekend. Waardering Woonhuis van architectuur-, en cultuurhistorisch belang vanwege de eclectische bouwstijl en de zorgvuldige vormgeving van met name de voorgevel, de hoge mate van gaafheid van het exterieur (intereur?). In relatie met de omringende bebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de voormalig Hoogeveensche Vaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507300
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoofdstraat 11 (Hoogeveen)
Locatie Hoofdstraat 11, Hoogeveen
Oorspr. functie woonhuis
Bouw gereed 1878
Bouwstijl Eclectische stijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507300
Architect H.E. Hoegsma
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand Hoofdstraat 11 in de Nederlandse plaats Hoogeveen is een monumentaal herenhuis.

Beschrijving

Het pand werd gebouwd in opdracht van een vervenersfamilie naar een ontwerp van gemeente-architect Hendrik Egberts Hoegsma. Het woonhuis werd opgetrokken in baksteen met een L-vormige plattegrond, onder een samengesteld dak met Friese pannen. De voorgevel heeft een symmetrische indeling. De entree is geplaatst in de middenpartij, met een dubbele deur onder een glas-in-loodbovenlicht. Daarboven is een balkon aangebracht, met gietijzeren hekwerk op consoles. De middenpartij wordt besloten door een dakkapel met dubbele balkondeuren. Aan weerszijden van de middenpartij zijn in de gevel twee vensters met bovenlicht geplaatst, onder een segmentboog in gele steen.

Waardering

Het pand werd in 1997 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister, het is van "architectuur-, en cultuurhistorisch belang vanwege de eclectische bouwstijl en de zorgvuldige vormgeving van met name de voorgevel, de hoge mate van gaafheid van het exterieur (intereur?). In relatie met de omringende bebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de voormalig Hoogeveensche Vaart."[1]

Literatuur

  • Havinga, J.L. (1995) Hendrik Egberts Hoegsma : gemeente-architect van Hoogeveen van 1876-1889. Hoogeveen: Beuk & Camp
  • Stenvert, R. et al (2001) Monumenten in Nederland. Drenthe Zeist: Rijksdienst voor de Monumentenzorg / Zwolle: Waanders Uitgevers

Zie ook


Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl in Hoogeveen

Huize Venendal

Hoofdstraat 9
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis (tegenwoordig museum Venendal) gebouwd in eclectische trant met Neo-Renaissance elementen, kreeg in 1888 haar huidige ve..

Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen

Hoofdstraat 24
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis (thans woonhuis/winkel/werkplaats) in 1902 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in eclectische trant met Neo..

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Hoofdstraat 5
Hoogeveen
Inleiding Herenhuis in 1882 gebouwd in Neo-Classicistische trant. Het direkt aan de Hoofdstraat gelegen pand is gebouwd voor burgemeester L..

Dubbel woonhuis met Art Nouveau-elementen

Brinkstraat 32
Hoogeveen
Inleiding Dubbel woonhuis (tegenwoordig tandartspraktijk en advocatenkantoor) in 1904 gebouwd in opdracht van mevrouw J. van Hees. Ontwerp ..

Gemeentehuis in de stijl van de Delftse School

Raadhuisplein 1
Hoogeveen
Inleiding Gemeentehuis gebouwd in 1940 naar een ontwerp van architect C.J. Blaauw in de stijl van de Delftse School. Geheel naar het karakt..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische stijl in Hoogeveen