Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slijterij in door de Art Nouveau beïnvloede stijl in Hoogeveen

Gebouw

Brinkstraat 22
7901LA Hoogeveen
Drenthe

Bouwjaar: 1912
Architect: J. Carmiggelt Carmiggelt 1912 J. Carmiggelt


Beschrijving van Slijterij in door de Art Nouveau beïnvloede stijl

Inleiding Slijterij in 1912 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in opdracht van Albert Dikkers, in een door de Art Nouveau beïvloedde bouwstijl. Het pand ligt met de voorgevel direkt aan de straat; aan de achterzijde een diepe tuin. Het pand is onderdeel van de karakteristieke eind 19e en vroeg 20e eeuwse lintbebouwing aan de voormalige Hoogeveensche vaart in het centrum van Hoogeveen. De bescherming richt zich op de hoofdvorm en met name de vormgeving en detaillering van de voorgevel. Omschrijving Pand van één bouwlaag opgetrokken vanuit een langgerekte rechthoekige plattegrond onder schilddak met op het voorste dakvlak bouletpannen en een piron. Voorgevel (O) met plint en hoog opgemetselde hoekpartijen -noordelijke oorspronkelijk met decoratieve beeïndiging- in groen geglazuurde steen. De uitkragende plint wordt beeïndigd met een hardstenen waterlijst. Overig metselwerk in de voorgevel is uitgevoerd in witte verblendsteen. Tussen de hoekpartijen een grote winkelpui met zeslichts vensterstrook met gesneden deelstijlen en hardstenen lekdorpel, een deur met meerruitsvenster en dubbel bovenlicht als bij de etalage; hierboven een hardstenen latei over de gehele gevel. Op de zolderverdieping een topgeveltje onder steekkap met een, uit het gevelvlak springend, drielichts venster op consoles, met kleine roedenverdeling. De geveltop wordt geflankeerd door twee tegeltableaus; links met opschrift: 'Advocaatfabriek Het Drentsche ei', en voorstelling van moeder en kind, rechts met opschrift: 'Wijn - likeur - gedestilleerd' en een wapen. De overige in baksteen opgetrokken gevels met staafankers, zesruitsvensters met drieruits bovenlichten en kleine drieruits vensters. In de linkergevel (Z) bovendien een dubbele deur onder vierruits bovenlicht. INTERIEUR Oorspronkelijke indeling met balkenplafonds, deuren, scheidingswand en vaste kast in het winkelgedeelte. Waardering Slijterij van cultuur-, en architectuurhistorisch belang vanwege de typologie en funktie, de hoge mate van gaafheid en bijzondere detaillering van de voorgevel. In relatie met omringende lintbebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de Voormalige Hoogeveensche vaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507297
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Slijterij in door de Art Nouveau beïnvloede stijl in Hoogeveen

Dubbel woonhuis met Art Nouveau-elementen

Brinkstraat 32
Hoogeveen
Inleiding Dubbel woonhuis (tegenwoordig tandartspraktijk en advocatenkantoor) in 1904 gebouwd in opdracht van mevrouw J. van Hees. Ontwerp ..

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Hoofdstraat 5
Hoogeveen
Inleiding Herenhuis in 1882 gebouwd in Neo-Classicistische trant. Het direkt aan de Hoofdstraat gelegen pand is gebouwd voor burgemeester L..

Woonhuis in eclectische stijl met neorenaissance-elementen

Hoofdstraat 24
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis (thans woonhuis/winkel/werkplaats) in 1902 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in eclectische trant met Neo..

Huize Venendal

Hoofdstraat 9
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis (tegenwoordig museum Venendal) gebouwd in eclectische trant met Neo-Renaissance elementen, kreeg in 1888 haar huidige ve..

Woonhuis in eclectische stijl

Hoofdstraat 11
Hoogeveen
Inleiding Woonhuis in 1878 gebouwd in opdracht van een vervenersfamilie, naar ontwerp van H.E. Hoegsma. Het in eclectische trant gebouwde p..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)