Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Elim

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 23
7916PA Elim (gemeente Hoogeveen)
Drenthe

Bouwjaar: 1916
Architect: H.J. Beijlevelt


Beschrijving van Hervormde kerk

Inleiding Nederlands Hervormde kerk in 1916 gebouwd naar ontwerp van architect J. Beijlevelt uit Amsterdam. Een anonieme gever uit de omgeving van Soest heeft door een schenking de stichting van de kerk mogelijk gemaakt. Het veenkoloniale kanaaldorp, gelegen in één van de jongere ontginningsgebieden, is voortgekomen uit de oprichting van de Hervormde gemeente in 1915. De kerk is gebouwd in een aan Berlage verwante baksteenarchitectuur. De kerk is gelegen op een plein, begrensd door een gemetseld muurtje met ezelsrug. De pastorie ten noordoosten van de kerk is tegelijk met de kerk ontworpen; deze is echter voor bescherming van ondergeschikt belang. Aan de achterzijde (NO) is een recente uitbreiding, die buiten bescherming valt. Omschrijving Zaalkerk van vijf traveeën met aan de voorzijde (W) een centraal geplaatst torenlichaam met de entree. In baksteen opgetrokken gevels met trasraam en een streks gemetselde laag ter hoogte van de plint, een rand siermetselwerk en vlechting langs de dakrand; topgevels met natuurstenen aanzetstenen en afdekplaten. Het zich verjongend torenlichaam op vierkante basis gaat over in een achtzijdige toren met vier uurwerken; natuurstenen hoekelementen beaccentueren deze overgang. Achtzijdige met leien gedekte spits met weerhaan; in de toren verticale smalle vensters met gekleurd glas-in-lood. In de voet van de toren de rondboogentree met keperboogvormige omlijsting en hardstenen stoep. Ter weerszijden van de toren twee portalen onder lessenaarsdak. De traveeën in de zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen waartussen steeds een drielichtsvenster met glas-in-lood (vernieuwd). Alle vensters met natuurstenen lateien en lekdorpels. Aan beide zijgevels ter hoogte van de vierde travee een portaal onder zadeldak met een rondboogentree. Aan de achterzijde een lager bouwdeel (consistorie) onder afgewolfd zadeldak met verticale zesruitsvensters onder strek met natuurstenen aanzetstenen; in de oostgevel een deur. INTERIEUR Houten zichtbare kapconstructie (springwerk), grotendeels gepleisterde gevels (2/3e deel) met gemetselde lisenen en strekken; oorspronkelijk bankenplan en preekstoel. Consistorie met houten lambrizering en balkenplafond. Waardering Kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de plaats die het inneemt in de geschiedenis van Elim, de bouwstijl, de hoge mate van gaafheid van ex- en interieur en de markante situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507295
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Elim

Hervormde kerk

Hendrik Raakweg 19
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Ned.Herv.Kerk, ingewijd op 26 december 1850. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1910 gemaakt door J. Proper.

Villa, opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint vanaf vierkante grondslag over één, opvallend hoge, bouwlaag onder een met leien gedekt ..

Hoofdweg 52
De Krim (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving VILLA opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint vanaf vierkante grondslag over één, opvallend hoge, bouwlaag onder e..

Hallehuisboerderij Beatrixhoeve, opgetrokken in baksteen onder met pannen gedekt schilddak

Hoofdweg 52
De Krim (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving HALLEHUISBOERDERIJ opgetrokken in baksteen onder met pannen gedekt schilddak. De gevel van het woonhuisgedeelte (N) is geacce..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Hollandscheveldse Opg 6
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Boerderij rond 1830 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij is van een voor Drenthe afwijkend type, waarbij de o..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Hollandscheveldse Opg 6
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1830 in ambachtelijk traditionele stijl, haaks op de zuidzijde van de boerderij gelegen. Omschrijving Sto..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)