Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Veen en Dal in Noordscheschut

Woonhuis

Drostenraai 21
7914RT Noordscheschut (gemeente Hoogeveen)
Drenthe

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Huize Veen en Dal

Inleiding Vrijstaand woonhuis in opdracht van een veenheer in 1868 gebouwd, getuige de gevelsteen met opschrift: de eerste steen gelegd 16 april 1868 door J.C. Rahder. Het pand met ruime tuin rondom, waarin o.a. een monumentale kastanje en smeedijzeren toegangshek, ligt aan het -niet gedempte- kanaal in het veenkoloniale dorp Noordscheschut. De bescherming richt zich op het ex- en delen van het interieur. Omschrijving In baksteen opgetrokken pand van één bouwlaag onder schilddak met Hollandse pannen; op de nokhoeken twee schoorstenen. Aan de achterzijde een bouwdeel over de gehele breedte onder zadeldak met een aan het schilddak evenwijdige noklijn; windveren en makelaars. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) wordt afgesloten door een brede geprofileerde daklijst. Centrale entree tussen houten lisenen met hardstenen stoep en deur onder bovenlicht met levensboom en houten decoratieve zon. Ter weerszijden twee vierruitsvensters met tweeruits bovenlicht onder strek. Gedenksteen tussen de twee rechtse vensters. Centraal in het dakvlak een brede gemetselde dakkapel met twee vierruitsvensters. Zuidgevel met houten serre op bakstenen basis onder lessenaarsdak en grote vensters met aan boven- en onderzijde vensterstroken met matglas. Boven de serre een houten dakkapel met fronton, lisenen en samengesteld venster. In de aanbouw onder zadeldak een tweede entree; in de geveltoppen aan oost- en westzijde een roosvenster. In de westgevel bovendien een vierruitsvenster met tweeruits bovenlicht, houten zonwering en een kelderraam. De achtergevel met een deur onder drieruits bovenlicht en hardstenen drietreeds stoep. INTERIEUR Het interieur is grotendeels in oorspronkelijke staat wat betreft indeling en detaillering; stucplafonds in de hal en de woonkamers, oorspronkelijke deuren, blinden en vensterbanken. Waardering Woonhuis van cultuur-, en architectuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de verveningsgeschiedenis, de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur; van stedebouwkundig belang vanwege de situering aan het kanaal in het bijzondere gebied Noordscheschut. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507294
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Veen en Dal in Noordscheschut

Huize Blokland

Zwarte Dijkje 49
Noordscheschut (Gemeente Hoogeveen)
Representatief bouwwerk uit het veenkoloniale tijdperk van Noordseschut en omgeving.

Vliegtuigloods

Lindberghstraat 4
Hoogeveen
INLEIDING VLIEGTUIGLOODS OF GROTE HANGAR. Op rechthoekige grondslag van 64 x 24 m onder geknikt lessenaardak in nieuw-zakelijke trant door ..

Hervormde kerk

Hendrik Raakweg 19
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Ned.Herv.Kerk, ingewijd op 26 december 1850. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1910 gemaakt door J. Proper.

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Hollandscheveldse Opg 6
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Boerderij rond 1830 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij is van een voor Drenthe afwijkend type, waarbij de o..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Hollandscheveldse Opg 6
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1830 in ambachtelijk traditionele stijl, haaks op de zuidzijde van de boerderij gelegen. Omschrijving Sto..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Veen en Dal in Noordscheschut