Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Hollandscheveld

Boerderij

Hollandscheveldse Opg 6
7913VD Hollandscheveld (gemeente Hoogeveen)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1830 1830 ca. 1830


Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Boerderij rond 1830 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij is van een voor Drenthe afwijkend type, waarbij de oriƫntatie van het bedrijfs- en woongedeelte in dezelfde gevel liggen (N). De bescherming richt zich op de hoofdvorm; het interieur is onbekend. Omschrijving Boerderij opgetrokken vanuit een langgerekte plattegrond onder rietgedekt (deels vervangen door golfplaat) schilddak met vorstpannen en doorgetrokken dakvlak aan de achterzijde waarop Hollandse pannen liggen. Op de nok een gemetselde schoorsteen. In baksteen opgetrokken gevels, deels op een gepleisterde plint. Voorgevel (N) met staafankers; een houten opgeklampte deur onder meeruits bovenlicht met luikje, drieruits schuifvenster met meerruits bovenlicht en luiken; een getoogd meerruitsvenster en houten deur met vierruits bovenlicht; een inrijdeur met meerruits bovenlicht. Alle gevelopeningen onder rollaag. In de deels gepotdekselde korte oostgevel een houten deur. In de achtergevel staldeuren en halfronde ijzeren stalvensters met radiale roedenverdeling; in het woongedeelte getoogde meerruitsvensters met gemetselde lekdorpels. De gepleisterde westgevel is nagenoeg blind. Waardering Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere typologie, de karakteristieke bouwstijl, als hoofdonderdeel van het complex en de beeldbepalende situering aan de vroegere vaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507291
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Hollandscheveld

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Hollandscheveldse Opg 6
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1830 in ambachtelijk traditionele stijl, haaks op de zuidzijde van de boerderij gelegen. Omschrijving Sto..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, bijschuur

Hollandscheveldse Opg 6
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Inleiding Bijschuur rond 1830 ? gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwstijl. De schuur ligt ten westen van de boerderij, aan de weg. Voo..

Hervormde kerk

Hendrik Raakweg 19
Hollandscheveld (Gemeente Hoogeveen)
Ned.Herv.Kerk, ingewijd op 26 december 1850. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1910 gemaakt door J. Proper.

Gereformeerde kerk (vrijgemaakt)

Bentinckslaan 78
Hoogeveen
Inleiding Gereformeerde kerk (tegenwoordig Vrijgemaakt) in 1933 gebouwd naar ontwerp van D. van Dijk in een stijl die neigt naar de Nieuwe ..

Huis met duivengaten

Alteveerstraat 1
Hoogeveen
Woonhuis met gevel met duivengaten, waterlijsten en toppinakels, eind 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Hollandscheveld