Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met twee zijbaanders in Nijeveen

Boerderij

Kolderveen 64
7948NK Nijeveen (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met twee zijbaanders

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1870 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuis type met twee zijbaanders. Als bijzonderheid is op te merken dat het woonhuisgedeelte zonder kelder sterk is verzakt; daardoor is de voordeur opvallend scheef gaan staan. Een dergelijke verzakking komt vaker voor in de streekdorpen van zuidwest Drenthe. Omschrijving Boerderij bestaande uit een in baksteen opgetrokken woonhuis met bedrijfsgedeelte onder een afgewolfd rietdak; nokhoekschoorsteen. Het woonhuis heeft een asymmetrische voorgevel voorzien van vlechting en staafankers. Hardstenen stoep naar de sterk verzakte opgeklampte deur met bovenlicht. Links twee en recht een licht getoogd schuifvenster. Verdieping met rechtgesloten zoldervenster. De linkerzijgevel deels gewijzigd door later ingebrachte vensters. De rechterzijgevel met een keldervenster voorzien van diefijzers en onder meer een rechtgesloten venster alsmede een later ingebracht venster. In het vlak van de gevel ligt de eerste baander met een overhoeks geplaatst vierruits venster; sprong met twee kleine vensters, zijgevel met mestdeuren en rechtgesloten zesruits stalvensters; tweede inspringende baander. De achtergevel is van recentere datum. De linkerzijgevel heeft in de sprong een loopdeur waarboven een vierruits venster; de lage zijgevel heeft een sterk afwisselend patroon van mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvenster binnen een geel gemetselde rollaag; op de achterhoek een wagendeur. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het type, de bouwgeschiedenis, het ontwerp en het materiaalgebruik. Tevens draagt de boerderij vanwege de kenmerkende verzakking bij aan de herkenbaarheid van de streek; dergelijke verzakkingen getuigen van een bepaalde funderingsmethode en een bepaalde bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507289
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met twee zijbaanders in Nijeveen

Boerderij met woongedeelte haaks op het bedrijfsgedeelte en met korte gevel met vlechtingen en schoorsteen

Kolderveen 46
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Boerderij met woongedeelte haaks op het bedrijfsgedeelte. Korte gevel met vlechtingen en schoorsteen en uitgestoken jaartalanker 1769.

Hervormde kerk

Kolderveen 47
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Ned.Hervormde Kerk. 14 eeuwse toren en driezijdig gesloten kerk voltooid in 1471. Inventaris: preekstoel 1703.

Hervormde kerk, toren

Kolderveen 47
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Klok van P. Vermaten (G. Schimmel), 1697, diam. 79,3 cm. De klok is gescheurd en staat in de toren opgesteld. Me..

Boerderij met woongedeelte met twee door pilasters omlijste ingangen

Kolderveen 24
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Boerderij met deftig 18e eeuws woongedeelte waarin twee ingangen met rijke pilasteromlijsting. Inwendig bedstedebetimmeringen en betegelde w..

Sterrenberg De Sterrenberg

Burg. Weimalaan 1
Nijeveen (Gemeente Meppel)
In oorsprong van 1785 daterende achtkante stellingkorenmolen, afkomstig uit Weener (West-Duitsland), waar hij tot 1960 in werking is geweest..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met twee zijbaanders in Nijeveen

Foto's (1)