Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met voorgeplaatst dwarshuis in Nijeveen

Boerderij

Dorpsstraat 127
7948BN Nijeveen (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met voorgeplaatst dwarshuis

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1910 in een ambachtelijk traditionele stijl volgens het hallehuis-type met een voorgeplaatst dwarshuis. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en bestaande uit een voorgeplaatst dwarshuis en een bedrijfsgedeelte. Het dwarshuis wordt gedekt door een schilddak belegd met pannen; twee nokhoekschoorstenen. Gevelopbouw met plint aan de voorzijde, bakstenen opbouw met speklagen en rechtgesloten vensters onder een ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen; kroonlijst met bewerkte klossen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een uitspringende middenpartij voorzien van een rondboog portaal; paneeldeur met sierhekjes en rondboog bovenlicht. Boven het portaal een tegeltableau met onder meer koe-figuren; gemetseld dakkapel met openslaande vensters voorzien van bovenlicht; sober fronton. De linker zijgevel heeft een venster als in voorgevel; een dicht gemetsel vensterveld en een later ingebracht venster. Rechterzijgevel met keldervenster; venster als in voorgevel met persiennes. Het met riet gedekt achterhuis heeft aan de rechterkant een recht gesloten venster; een brede baander met een naastliggende loopdeur met bovenlicht; sprong met een getoogd gietijzeren venster; gegolfde windveer; lage zijgevel met afwisselend patroon van mestdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters. Rechts een twee inspringende baander met loopdeur. Achtergevel met afwisselend patroon van mestdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters en rechts een wagendeur. De linkerzijgevel heeft in de sprong een zesruits schuifvenster onder rollaag, de lage zijgevel is eveneens voorzien van mestdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als representant van de typologische ontwikkeling met dwarshuis alsmede vanwege de vormgeving. Grotendeels gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507287
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met voorgeplaatst dwarshuis in Nijeveen

Hallenhuisboerderij, stookhok

Dorpsstraat 127
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1910-1915 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen links naast de boerderij. Omschrijving Stookh..

Hervormde kerk

Dorpsstraat 58
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Ned.Herv.Kerk. Gesticht 1477. Het huidige gebouw met houten gebinten waarvan de stijlen in het zicht zijn gebleven. Verbouwd in 1627. (Inven..

Dorpsschool Voorm. dorpsschool

Dorpsstraat 52
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Het dienstgebouw bij de kerk, voormalig dorpsschool. Verdiepingloos vroeg 19e eeuws gebouw.

Sterrenberg De Sterrenberg

Burg. Weimalaan 1
Nijeveen (Gemeente Meppel)
In oorsprong van 1785 daterende achtkante stellingkorenmolen, afkomstig uit Weener (West-Duitsland), waar hij tot 1960 in werking is geweest..

Boerderij met woongedeelte met twee door pilasters omlijste ingangen

Kolderveen 24
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Boerderij met deftig 18e eeuws woongedeelte waarin twee ingangen met rijke pilasteromlijsting. Inwendig bedstedebetimmeringen en betegelde w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met voorgeplaatst dwarshuis in Nijeveen

Foto's (4)