Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij in streekgebonden ambachtelijk-traditionele stijl in Nijeveen

Boerderij

Kolderveense Bovenboer 36
7948LW Nijeveen (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1920-1930 1930 ca. 1920-1930


Beschrijving van Hallenhuisboerderij in streekgebonden ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1920-1930 in een streek gebonden ambachtelijk-traditionele stijl en behorend tot de hallehuisgroep. Vanwege de oplopende nok ook aangeduid als kameelrug type. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en bedrijfsgedeelte. Het woonhuis met lagere noklijn en gedekt door een afgewolfd pannendak (muldenpan). Voorgevel met centraal een paneeldeur met bovenlicht onder een ontlastingsboog; sierelement in boogveld. Aan weerskanten twee T-vensters met dito ontlastingsboog. Zoldervensters waarvan de middelste gekoppeld. Geprofileerde gootlijst. De linker gevel met keldervenster voorzien van diefijzers; een T-venster en een later ingebracht keukenraam. Rechterzijgevel met onder meer een keldervenster voorzien van diefijzers en een T-venster. Aan beide zijden heeft het pand een verbreding naar achteren toe; de noklijn van het rietdak loopt op van woonhuis naar bedrijfsgedeelte. Linkergevel met onder meer een baander met een rechtsgelegen loopdeur met (niet oorspronkelijk) bovenlicht; zijgevel met mestdeuren en getoogde stalvensters; op de achterhoek een tweede inspringende baander. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere streekgebonden typologie en vormgeving. Belangrijk voor de herkenbaarheid van de streek en zo langzamerhand zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507284
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij in streekgebonden ambachtelijk-traditionele stijl in Nijeveen

Hallenhuisboerderij, stookhut met jongveeschuur

Kolderveense Bovenboer 36
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Inleiding Stookhut met jongeveeschuur gebouwd rond 1920 in een ambachtelijk traditionele stijl en gelegen aan de noordoostzijde van de boer..

Sterrenberg De Sterrenberg

Burg. Weimalaan 1
Nijeveen (Gemeente Meppel)
In oorsprong van 1785 daterende achtkante stellingkorenmolen, afkomstig uit Weener (West-Duitsland), waar hij tot 1960 in werking is geweest..

Boerderij met woongedeelte met twee door pilasters omlijste ingangen

Kolderveen 24
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Boerderij met deftig 18e eeuws woongedeelte waarin twee ingangen met rijke pilasteromlijsting. Inwendig bedstedebetimmeringen en betegelde w..

Boerderij met woongedeelte haaks op het bedrijfsgedeelte en met korte gevel met vlechtingen en schoorsteen

Kolderveen 46
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Boerderij met woongedeelte haaks op het bedrijfsgedeelte. Korte gevel met vlechtingen en schoorsteen en uitgestoken jaartalanker 1769.

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met twee zijbaanders

Kolderveen 64
Nijeveen (Gemeente Meppel)
Inleiding Boerderij gebouwd rond 1870 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuis type met twee zijbaanders. Als bijzonder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij in streekgebonden ambachtelijk-traditionele stijl in Nijeveen

Foto's (1)