Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl in Diever

Boerderij

Hoofdstraat 34
7981AA Diever (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Boerderij gebouwd rond 1890-1900 van het hallehuistype met dwarsdeel en opgebouwd in een ambachtelijk-traditionele stijl die kenmerkend is voor het grensgebied met Friesland. De boerderij met een klinkerbestrating, ligt aan de Hoofdstraat tegenover een driesprong. De bescherming heeft betrekking op het exterieur. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een schilddak met twee schoorstenen; woonhuis met geglazuurde hollandse pan; schuur met ongeglazuurde hollandse pan. De bijna symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal een deur (jaren dertig) met bovenlicht waarin een gietijzeren sierelement (friese koe en plantenmotieef). Aan weerskanten twee licht getoogde schuiframen. Geprofileerde gootlijst. Houten dakkapel voorzien van vensteromlijsting, houten fronton en geschulpte windveer met makelaar. De zijgevels hebben onder meer vergelijkbare vensters en zijn verder voorzien van staafankers en gietijzeren goot (zuidzijde niet). Noordelijke zijgevel met keldervenster voorzien van diefijzers. De schuur, waarin anker- en dekbalkgebinten, heeft een gepleisterde plint. De noordelijke zijgevel is voorzien van een inspringende baanderdeur, halfronde gietijzeren stalvensters, mestdeuren en een wagendeur. De achtergevel is vrijwel symmetrisch ingedeelde met drie halfronde gietijzeren stalvensters en twee mestdeuren. De zuidelijke zijgevel heeft onder meer enkele halfronde gietijzeren stalvensters en mestdeuren. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege het type, de streekeigen bouwwijze en vanwege de beeldbepalende ligging aan de Hoofdstraat en tegenover een driesprong. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507282
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl in Diever

Hervormde kerk (Sint-Pancratiuskerk)

Hoofdstraat 45
Diever (Gemeente Westerveld)
Ned. Herv. Kerk met later verhoogde romaanse toren en driebeukig schip uit verschillende perioden. De middenbeuk in de 15e eeuw verbouwd, he..

Schultehuis

Brink 7
Diever (Gemeente Westerveld)
Schultehuis. Uit 1604, ingericht als plaatselijke oudheidkamer.

Hallenhuisboerderij met voorgeplaatst dwarshuis

Brink 11
Diever (Gemeente Westerveld)
Inleiding Boerderij van het hallehuistype met een voorgeplaatst dwarshuis. De ambachtelijk-traditionalistisch vormgegeven boerderij dateert..

Hallenhuisboerderij, stookhok met potstal

Brink 11
Diever (Gemeente Westerveld)
Inleiding Stookhok met potstal gebouwd rond 1900 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gelegen ten oosten van de boerderij. Aan de zuid..

Smederij Voorm. smederij

Hoofdstraat 49
Diever (Gemeente Westerveld)
Laat 19e eeuwse voormalige smederij. Het woongedeelte dwarsgeplaatst en gedekt door een met pannen belegd schilddak met uileborden en makela..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij met dwarsdeel in ambachtelijk-traditionele stijl in Diever

Foto's (2)