Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kapel (Obadja) in Zorgvlied

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 5
8437PA Zorgvlied (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1904 1970 (uitbr.)


Beschrijving van Hervormde kapel (Obadja)

Inleiding NH-kapel gebouwd in 1904 en behorend tot het type veldkapel. In de kapel staat een van rijkswege beschermd kabinetorgel. De kapel is rond 1970 verlengd waarbij de voorgevel naar voren is verplaatst. De bescherming heeft betrekking op de hoofdvorm van de kapel (waarbij de verlenging een ondersteunende waarde heeft) en delen van het interieur. Omschrijving Kapel opgezet als zaalkerkje met halfsteens muur bekleed met verticale kraalschroten en gedekt door een zadeldak met achterschild voorzien van geglazuurde muldenpan, eenvoudige zinken mastgoten. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met dubbel openslaande deur met siergeheng en naald; rondboog bovenlicht. Eenvoudige deuromlijsting met een op klossen geplaatst fronton waarop houten sierelementen (zon). Aan weerskanten een drielichtsvenster met driepasmotief. Topgevel met dito venster, houten bloklijst onder windveer; dakruiter. Oostelijke zijgevel met drie oorspronkelijke en twee toegevoegde vensters alle voorzien van negenruits ramen, een kalf en een halfrond drieruits bovenlicht (een vierde oorspronkelijk venster is vervangen door een nooduitgang. De westelijke zijgevel bevat vier oorspronkelijke en een toegevoegd venster (als in oostgevel) alsmede een klein wc-raam. Zuidgevel is blind en heeft een gietijzeren vergaarbak en hemelwaterafvoer. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1765, diam. 31 cm. INTERIEUR: Van belang is de spantconstructie bestaande uit van snijwerk voorziene stijlen, liggers en korbelen. Houten plafond waarin enkele decoratieve plafondroosters. De verhoogde liturgieruimte met houten borstwering en een eenvoudig op de grond geplaatst spreekgestoelte. Eenklaviersorgel, in 1785 gemaakt door J.S. Strumphler. Omstreeks 1969 gerestaureerd door de Gebr. Reil te Heerde. Waardering Kapel van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het type, het materiaalgebruik en de vormgeving. Mede van belang vanwege het reeds beschermde orgel. De kapel heeft uniciteitswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507281
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kapel (Obadja) in Zorgvlied

Rooms-katholieke kerk

Dorpsstraat 31
Zorgvlied (Gemeente Westerveld)
Inleiding RK-kerk gebouwd in 1924 in Traditionalistische stijl naar ontwerp van de Amsterdamse architect H. Bijl in opdracht van de Heilige..

Onbewoond woonhuis met klein schuurtje onder rieten kap met in de topgevel twee zesruitsvensters

Hoofdweg 54A
Elsloo (Gemeente Ooststellingwerf)
Onbewoond woonhuis met klein schuurtje onder een rieten kap. In de topgevel twee 6-ruitsvensters.

Dubbele klokkenstoel bij kerk

Hoofdweg 42
Elsloo (Gemeente Ooststellingwerf)
Klokkestoel naast de 19e eeuwse kerk, waarin gelui van twee klokken, een ervan is van anonieme gieter uit de 14e eeuw, diam. 86,4 cm. en een..

Dorpskerk (Hervormde kerk)

Hoofdweg 42
Elsloo (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De KERK onder Overgangs-architectuur van de Hervormde Gemeente te Elsloo is in 1913 gerealiseerd ter vervanging van een ouder ker..

Dorpskerk, Hervormde kerk en klokkenstoel

Boijlerweg 87
Boijl (Gemeente Weststellingwerf)
Ned.Herv.Kerk. en klokkestoel. Eenvoudig eenbeukig gotiserend kerkje met vlakke westgevel waarop ankers met 1617, later oostwaarts uitgebrei..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kapel (Obadja) in Zorgvlied

Foto's (1)