Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Betonviaduct bij de Baanweg in Schin op Geul

Weg En Waterwerk

Vinkenbergstraat 24
6305PJ Schin op Geul (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1914 1914 ca. 1914
Architect: ir. Ch. H. J. Driessen


Beschrijving van Betonviaduct bij de Baanweg

Inleiding In Functionalisme omstreeks 1914 naar een ontwerp van architect ir. Ch. H. J. Driessen gebouwd BETONVIADUCT. Het betonviaduct vormt een van de kunstwerken over de spoorlijn Heerlen-Schin op Geul in het zuid-oostelijk deel van Limburg. Het betonviaduct is in de onmiddellijke nabijheid van het stationsgebouw van Schin op Geul gesitueerd. Omschrijving Het betonviaduct in Schin op Geul is van het type "boogbrug met hooggelegen rijdek". Het bezit een overspanning met een lengte van ongeveer 38 meter en een rijdekbreedte van ongeveer 4,20 meter. Deze overspanning heeft de vorm van een staande korfboog met hierop een betonnen rijvloer. Het betonviaduct bezit enkel een midden-overspanning. De midden-overspanning wordt ondersteund door twee massieve betonfunderingen die hoger in het talud van de ingraving zijn aangebracht. Waardering Het betonviaduct bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve waarde: een overspanning, met zgn. staande korfboog, die bij dit viaduct werd toegepast betreft een techniek die vrijwel zeker nooit eerder of later in Nederland is voorgekomen. Architectuurhistorische waarden ontleent het betonviaduct aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek, als voorbeeld van het oeuvre van architect ir. Ch. H. J. Driessen en wegens het gebruik van beton als bouwmateriaal. Ensemblewaarden bezit de spoorbrug als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Valkenburg-Voerendaal-Heerlen in het glooiende landschap van oostelijk Zuid-Limburg met diverse stationsgebouwen en kunstwerken en als geheel van bijzondere cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het betonviaduct is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het betonviaduct is tenslotte van belang wegens de architectonische gaafheid van het object en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507275
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Betonviaduct bij de Baanweg in Schin op Geul

Station Schin op Geul

Baanweg 1
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1913 gebouwd STATIONSGEBOUW. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect G.W. van Heukelom. He..

R.K. kerk "Mauritius"

Kerkplein 2
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Omschrijving complexonderdeel (1). R.K. kerk, gewijd aan de Heilige Mauritius; in oorsprong romaans schip met laat-gotische gewelven, zijbe..

Pastorie; bakstenen huis met verdieping en zadeldak; segmentboogingang en vensters in Naamse steen

Kerkewegje 2
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Pastorie; bakstenen huis met verdieping en zadeldak; segmentboogingang en vensters in Naamse steen, XVIII. Inwendig schoorsteen met blauwe t..

Hoeve van mergel en vakwerk

Kerkewegje 1
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel en vakwerk, XVII. XIX.

Keermuur met bakstenen trap en vier hekpijlers alsook het hekwerk met -pijlers nabij de R.K. kerk gewijd aan de Heilige Mauritius

Tolhuisstraat 2
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Omschrijving complexonderdeel (2) Aan de zuidzijde van de R.K. kerk H. Mauritus (zijde Graafstraat) en aan de westzijde (Kerkewegje) loopt ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Betonviaduct bij de Baanweg in Schin op Geul

Foto's (2)