Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gesloten hoeve in traditioneel-ambachtelijk stijl in Berg en Terblijt

Boerderij

Rijksweg 188
6325AJ Berg en Terblijt (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1887 (hoeve) 1909 (woonhuis)


Beschrijving van Gesloten hoeve in traditioneel-ambachtelijk stijl

Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1887 in opdracht van H. Roebroeck en H. Widdershoven gebouwde GESLOTEN HOEVE. De hoeve is vrijstaand gesitueerd en markant gelegen op een heuvelrug bij de kern Vilt. Het woonhuisgedeelte van de boerderij dateert uit 1909. Het bedrijfsgedeelte dateert uit 1887 en 1888. De aanbouwen aan de linkerzijgevel en achtergevel zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De gesloten hoeve heeft een rechthoekige plattegrond. Het woonhuis telt twee bouwlagen onder een mansardedak met leien. De bedrijfsgedeelten tellen een bouwlaag onder zadeldaken met pannen. Woonhuisgedeelte met gecementeerde rustica plint. Frontgevel woonhuis met decoratieve mergelbanden. Middendeel frontgevel licht vooruitspringend en uitlopend in een topgevel. Mergel sluitstenen boven de vensters. Decoratieve smeed- en gietijzeren muurankers. Arcade-achtige decoratie in baksteen onder de dakrand. Decoratieve smeedijzeren roosters voor de keldervensters. Een dakkapel. In de achtergevel een venster van recentere datum. INTERIEUR in beperkte mate intact, overigens niet beschermenswaardig. Bedrijfsgedeelten met vensters en deuren deels met hardstenen omlijsting. Segmentboogvormige ijzeren stalvensters. Enkele segmentboogvormige houten poorten. Sluitstenen met de opschriften:"H.R. 1888" en "H.W. 1887". Waardering: De gesloten hoeve bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De gesloten hoeve bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de toegepaste ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de gesloten hoeve aan de markante situering en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van de kern Vilt. De gesloten hoeve is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507269
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gesloten hoeve in traditioneel-ambachtelijk stijl in Berg en Terblijt

Kruitmolen / De Leeuw (brouwerij)

Plenkertstraat 88
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
De "Kruitmolen"; in 1820 als buskruitmolen gebouwde WATERMOLEN op de Geul, die tot 1851 als zodanig gefunctioneerd heeft; na grotendeels afg..

Kerkhofkapel algemene begraafplaats Cauberg

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Kerkhofkapel; neoclassicistisch mergelstenen gebouwtje met smaller koor. 1837.

Grafkapel Habets

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde GRA..

Familiegraf De Guasco

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van Neo-Gotiek in 1864 in opdracht van de familie De Guasco gebouwde GRAFKELDER. De iets lager gelegen kelder vor..

Grafkelder Palmen

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo Romaans omstreeks 1883 in opdracht van de familie Palmen gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van vier..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gesloten hoeve in traditioneel-ambachtelijk stijl in Berg en Terblijt

Foto's (7)