Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parkhotel Rooding, voormalig Kurhaus Huis ter Geul in Valkenburg

Gebouw

Neerhem 68
6301CJ Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1892
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Parkhotel Rooding, voormalig Kurhaus Huis ter Geul

Inleiding In Chaletstijl in 1892 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van een rust- en herstellingsoord te Valkenburg of aangrenzende streek, naar een ontwerp van architect Dr. P.J.H. Cuypers gebouwd KURHAUS. Het Kurhaus is fraai gesitueerd tegen de hellingen van de Heunsberg en wordt omgeven door tuinen met gazons en groenaanplant. De naoorlogse aan-, op- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: Het voormalige Kurhaus heeft een L-vormige plattegrond telt drie deels vier bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met tuiles du Nord pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en hardsteen. Het frontgeveldeel telt vier bouwlagen met haaks op de achtergevel een uitbouw in drie bouwlagen. Frontgevel met plint geheel in hardsteen uitgevoerd. Rechthoekige houten vensters en deuren deels met bovenlichten, en deels in een segmentboogvormige omlijsting en deels met hardstenen dorpelstenen. De oorspronkelijke entree bevond zich in het licht vooruitspringende rechterfrontgeveldeel met deur in een hardstenen omlijsting en boven de deur in de drie bouwlagen balkons op houten consoles. Aan de linkerzijde van dit vooruitspringende geveldeel in de drie bouwlagen glas-in-lood vensters van diverse afmetingen. De dakverdieping in de topgevel van de linkerzijgevel met houten beschot in Chaletstijl. De brede dakkapellen zijn een naoorlogse toevoeging. In de linkerzijgevel van de uitbouw bevindt zich o.a. de huidige entree in een licht vooruitspringend geveldeel. Haaks op de rechterzijgevel van de uitbouw bevindt zich een uitbouw in twee bouwlagen. Dit gedeelte is enige tijd als kapel in gebruik geweest. Aan dit geveldeel enkele naoorlogse aanbouwen. Het INTERIEUR is diverse malen gewijzigd en bevat geen beschermde onderdelen. Waardering: Het voormalig Kurhaus thans Parkhotel Rooding is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Daarnaast bezat het Kurhaus destijds een pioniersfunctie in de Zuidlimburgse regio. Het object bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Dr. P.J.H. Cuypers, en wegens het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent dit object aan de situering tegen de Heunsberg en omgeven door parkachtige tuinen. Het voormalig Kurhotel is daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Valkenburg aan de Geul. Het voormalige Kurhaus is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kurhaus Huis ter Geul, Cuypers' ontwerp uit 1890

Parkhotel Valkenburg, voorheen Kurhaus Huis ter Geul en Parkhotel Rooding, is een hotel in Valkenburg in de Nederlandse provincie Limburg. Het hotel ligt tegen het "Gebösjke" aan de Neerhem, langs de weg naar Oud-Valkenburg. Het gebouw, ontworpen door Pierre Cuypers, is beschermd als rijksmonument.

Geschiedenis

Het hotel werd als kuurhotel gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot exploitatie van een rust- en herstellingsoord. De bekende architect Pierre Cuypers maakte in 1890 het ontwerp in chaletstijl, dat grotendeels werd uitgevoerd. Het pand is van mergel, met hardstenen en houten details. Het gebouw met prachtige vergezichten werd geprojecteerd op de bosrijke hellingen langs de Oud-Valkenburgerweg. De toeristen die in die dagen Valkenburg bezochten, waren gefortuneerd en verbleven meestal een langere periode. Om die reden stelden zij dan ook hun eisen. Het oorspronkelijke hotel bestond daarom uit 50 ruime logeerkamers met salons, stoombaden, een lift, balkons, een royale eetzaal, leeszaal, muziekzaal, conversatiezaal en een eigen elektriciteitsvoorziening. In het grote park bevonden zich sportvelden en een kiosk voor muziekuitvoeringen.[1]

Kort na de opening in 1892 kreeg het hotel bezoek van koningin Emma en Wilhelmina. Het kuurhotel bleek echter niet rendabel te zijn en moest al na 20 jaar sluiten. Vanaf 1911 was het gebouw in gebruik als klooster van redemptoristen die uit Frankrijk verdreven waren ten gevolge van de toenmalige seculariseringspolitiek. Deze paters hadden weinig contact met de plaatselijke bevolking en vertrokken in 1939 weer naar Frankrijk.

In hetzelfde jaar werd het gekocht door Johan Rooding, die er weer een hotel van maakte. Na de oorlog werd het hotel diverse keren verbouwd en uitgebreid. In 2008 kocht de ‘Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella’ het hotel. Na een grondige renovatie en de realisatie van een grote aanbouw met een zwembad en een sauna, (2002 - 2003) ging Parkhotel Rooding verder onder de naam Parkhotel Valkenburg. Vanaf aanvang 2014 is Parkhotel Valkenburg uitgebreid met een extra verblijf in Villa Valkenburg (voorheen Villa Alpha) in het centrum van Valkenburg.

Van 2010 tot 2012 was het Parkhotel Rooding hoofdsponsor van het Limburgse wielrennerteam Parkhotel Rooding Cycling Team, voorheen PPL-Belisol Cycling Team.


Monumenten in de buurt van Parkhotel Rooding, voormalig Kurhaus Huis ter Geul in Valkenburg

Dubbel herenhuis, Neerhem 64-66

Neerhem 64
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1892 in opdracht van dhr. Roebroeks gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel heren..

Wilhelminatoren op de Heunsberg

Heunsbergerweg 9
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van Neo-Gotiek in 1906 gebouwde UITKIJKTOREN. De uitkijktoren is markant gesitueerd op de Heunsberg. De aan- en bi..

Villa Biejebosj

Oud-Valkenburgerweg 14
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Traditionalisme in 1933 in opdracht van de familie Schijns naar een ontwerp van architect Stephan Dings uit Beek gebouwde VILL..

Classicistisch herenhuis

Neerhem 8
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Classicistisch herenhuis, 1762. Boven het midden van de voorgevel een fronton. Voor de ingang een hoog bordes met dubbele trapopgang.

Kapel in de Sibbergroeve

Kapel in de Sibbergroeve
Sibbe (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
KAPEL in de grot. Een ruimte in de Sibber Groeve, wegens kerkvervolgingen in 1799-1800 ingericht als schuilkapel, bevat nog een uit de merge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)