Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel herenhuis, Neerhem 64-66 in Valkenburg

Woonhuis

Neerhem 64
6301CJ Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Dubbel herenhuis, Neerhem 64-66

Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1892 in opdracht van dhr. Roebroeks gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel herenhuis is vrijstaand gesitueerd aan Neerhem nabij de Heunsberg. Omschrijving: Het dubbel herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en een sousterrainverdieping, en wordt afgedekt met zadeldaken met kruispannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met speklagen in mergel. Rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten. Rechterdeel frontgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een topgevel. Frontgevel met tweezijdig opgaande trappartij versierd met een valk in mergel. In deze trappartij twee rondboogvormige toegangen naar de souterrainverdieping. Vensters souterrainverdieping met rondboogvormige vulstukken met florentijnse bogen. Overige vensters met geboogde strek met aanzet- en sluitstenen in mergel. In linkerdeel frontgevel eerste bouwlaag een keramische plaquette met het jaartal 1895. In de tweede bouwlaag linkerzijgevel een houten erker met plat dak steunend op mergelconsoles. Linker- en rechterdeel van de linkerzijgevel uitlopend in topgevel. INTERIEUR deels gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering: Het dubbel herenhuis Neerhem 64-66 is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het dubbel herenhuis bezit architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit dubbel herenhuis aan de situering aan Neerhem. Deze straat is een voorbeeld van een lineaire ontwikkeling uit de periode 1850-1940, en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Het dubbel herenhuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507261
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Neerhem
De Neerhem nabij de Berkelpoort
De Neerhem nabij de Berkelpoort
Geografische informatie
Locatie       Valkenburg
Begin Berkelpoort / Berkelstraat
Eind Oud-Valkenburgerweg / N595
Algemene informatie
Bebouwing 4 rijksmonumenten, waaronder Berkelpoort en Huis ter Geul; hotels; woonhuizen

Neerhem (Limburgs: De Nerem) is de naam van een straat en buurtschap in Valkenburg in de Nederlandse gemeente Valkenburg aan de Geul. De buurtschap bestaat uit de doorgaande weg Neerhem en enkele ten noorden daarvan gelegen straten met voornamelijk nieuwbouwwoningen. De straat Neerhem begint bij de Berkelpoort en eindigt bij de Sibbergrubbe. Een deel van de straat is onderdeel van de N595, de doorgaande weg van Valkenburg naar Oud-Valkenburg.

Geschiedenis

Het woord Neerhem is samengesteld uit de delen 'Neer' (laag) en 'heim' (huis of nederzetting). De naam is parallel ontstaan met die van Euverem, een gehucht bij de Goudsberg en de Schaelsberg, het hoger ('euver') gelegen 'heim'. Vergelijkbare namen in de omgeving zijn Walem, Broekhem, Houthem en Rothem.

Neerhem 8, woonhuis van Cuypers

De buurtschap Neerhem ontwikkelde zich in de loop der eeuwen buiten de Berkelpoort, een van de drie stadspoorten van Valkenburg, maar werd pas na de Tweede Wereldoorlog grootschalig bebouwd.[1] Vanaf de Neerhem loopt langs de zuidoostkant van het kasteel Valkenburg de Dwingel, een oude, half verscholen weg die naar de Daalhemerweg aan andere kant van de Heunsberg leidt en in vroeger tijden onderdeel was van de verdedigingswerken van het kasteel.

De Neerhem behoorde tot 1940 tot de gemeente Oud Valkenburg. De straat werd tot die tijd Oud-Valkenburgerweg genoemd. In 1886 werd de weg door de een jaar eerder opgerichte Valkenburgse VVV Het Geuldal verbreed en verfraaid door aanplant van een bomenrij langs de zuidzijde. Enkele jaren later, in 1892, kwam het imposante kuurhotel Huis ter Geul gereed, gebouwd naar plannen van de befaamde architect Pierre Cuypers.

Cuypers bezocht in die tijd regelmatig zijn vriend pastoor Johannes Jozef Langenhoff (1822-1898), die een mergelstenen pand aan de Oud-Valkenburgerweg (thans Neerhem 8) bewoonde. Cuypers logeerde in het naastgelegen huis op nr. 6, dat hij enige jaren later kocht. Later verwierf hij ook de panden op nrs. 4 en 8, het huis van de pastoor. Daarmee kwamen ook de percelen ten oosten van de woningen en de achterliggende beboste helling Den Driesch in zijn bezit. In de onderliggende mergelgrotten (Wilhelminagrot, Fluweelengrot) teelde Cuypers champignons. Van 1894 tot 1898 woonde Cuypers permanent aan de Neerhem; vóór en na die periode verbleef hij er onregelmatig.[2]

In 1953 liet de ondernemer en rentmeester van kasteel Schaloen Antoon Geenen ter hoogte van Neerhem 44 een kabelbaan bouwen met 32 stoeltjes. Daarmee konden toeristen vanaf de Neerhem over een afstand van 260 meter naar de op de Heunsberg gelegen Wilhelminatoren worden gebracht, een belangrijke impuls voor het toerisme in Valkenburg.[3]

De Neerhem nabij Parkhotel Rooding

Erfgoed, toeristische attracties

Aan de Neerhem liggen diverse rijksmonumenten, waaronder de van oorsprong 14e-eeuwse Berkelpoort en enkele monumentale villa's en mergelwoningen. Op de hoek met de Sibbergrubbe ligt het door Cuypers ontworpen kuurhotel Huis ter Geul in chaletstijl, van 1911 tot 1939 redemptoristenklooster, thans beter bekend als Parkhotel Rooding. Het in 2003 uitgebreide hotel wordt omgeven door een groot park langs de boshelling.

Dichter bij het centrum ligt de ingang naar de kabelbaan die naar de Wilhelminatoren op de Heunsberg leidt. Vanaf de kabelbaan en vanaf de 30 meter hoge Wilhelminatoren heeft men een panoramisch uitzicht over Valkenburg. Parallel aan de kabelbaan ligt een rodelbaan. Naast de Wilhelminatoren ligt het Sprookjesbos Valkenburg, bereikbaar via de Sibbergrubbe. Onder de Heunsberg bevindt zich ook de Wilhelminagroeve, een oude mergelgroeve, die tegenwoordig gebruikt wordt voor lasergames, paintball en andere indoor activiteiten. In de winter wordt er een kerststal van zandsculpturen opgebouwd. In hetzelfde gebied ligt de Fluweelengrot, die vanaf de Daalhemerweg bereiktbaar is. Hier bevindt zich onder andere een gebeeldhouwd reliëfportret van Pierre Cuypers.

Zie ookMonumenten in de buurt van Dubbel herenhuis, Neerhem 64-66 in Valkenburg

Parkhotel Rooding, voormalig Kurhaus Huis ter Geul

Neerhem 68
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Chaletstijl in 1892 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van een rust- en herstellingsoord te Valkenburg of aa..

Wilhelminatoren op de Heunsberg

Heunsbergerweg 9
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van Neo-Gotiek in 1906 gebouwde UITKIJKTOREN. De uitkijktoren is markant gesitueerd op de Heunsberg. De aan- en bi..

Classicistisch herenhuis

Neerhem 8
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Classicistisch herenhuis, 1762. Boven het midden van de voorgevel een fronton. Voor de ingang een hoog bordes met dubbele trapopgang.

Berkelpoort

Berkelstraat 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Berkelpoort aan de oostzijde. (Berkelstraat). Met ten noorden daarvan aansluitende resten van de stadsmuur.

Poortje Maternusstraat

Berkelstraat 13
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Poortje met accoladeboog, waarin een ramskop; met opschrift 1724 REN 1948.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel herenhuis, Neerhem 64-66 in Valkenburg

Foto's (2)