Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Flora in Valkenburg

Woonhuis

Broekhem 28
6301HH Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Villa Flora

Inleiding: In een Eclectische stijl omstreeks 1885 in opdracht van Baron De Heus gebouwde VILLA genaamd "Villa Flora". De villa is vrijstaand gesitueerd aan Broekhem. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming. De bebouwing aan Broekhem is een voorbeeld van een lineaire ontwikkeling uit de periode 1850-1940 en bestaat in hoofdzaak uit villa's en herenhuizen. Omschrijving: De villa heeft een L-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken met kruispannen. De hoektoren in het rechterdeel van de frontgevel heeft een tentdak afgedekt met leien. Drie dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Rechthoekige houten vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. Asymmetrische indeling frontgevel. Linkerdeel frontgevel vooruitspringend. In het rechterdeel van dit geveldeel een afgeschuinde hoek met hierin de entree in een klein portaal. Dit geveldeel afgedekt met een torentje met hierin een oeil de boeuf en bekroond met een smeedijzeren nokpion. Gecementeerde deur- en vensteromlijstingen met aanzet- en sluitstenen. Aan de bovenzijde vensters decoratief metselwerk. Gevels met decoratieve horizontale banden pleisterwerk. In de oksel van vooruitspringend en terugliggend geveldeel een houten veranda op een hardstenen plint en met een plat dak. In de kroonlijst van de veranda de naamaanduiding. Aan de achtergevel diverse aanbouwen. Indeling interieur redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig. Aan de straatzijde smeedijzeren hekwerk met twee kolommen in natuursteen. Waardering: De Villa Flora is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa bezit architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. De architectuurhistorische waarden manifesteren zich met name in de frontgevel. Ensemblewaarde ontleent de Villa Flora aan de situering aan Broekhem. Aan deze straat bevindt zich veelal villabebouwing uit de periode 1850-1940. Daarmee is de bebouwing aan Broekhem van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De Villa Flora is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507254
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Flora in Valkenburg

Villa Bella Vista

Broekhem 22
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van het Eclecticisme omstreeks 1910 gebouwde VILLA genaamd "Bella Vista". De villa is gesitueerd aan Broekhem, een..

Villa Sole Mio

Broekhem 16
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In Chaletstijl in 1903 in opdracht van de heer Steege gebouwde VILLA genaamd "Sole Mio". De villa is gesitueerd in een parkachti..

Sint-Jozefkerk van Broekhem

Koningswinkelstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met Neo-Romaanse elementen in 1931 naar een ontwerp van architect Alfons Boosten uit Maastricht in ..

Dependence Hotel Prinses Juliana

Sittarderweg 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Traditionalisme omstreeks 1925 in opdracht van de familie Stevens gebouwde VILLA. De villa is markant gesitueerd in een parkac..

Villa Beukenhof

Broekhem 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met expressionistische invloeden in 1937 naar een ontwerp van architect J.H. van den Bongard uit He..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Flora in Valkenburg

Foto's (1)