Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Bella Vista in Valkenburg

Woonhuis

Broekhem 22
6301HH Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Villa Bella Vista

Inleiding: Met elementen van het Eclecticisme omstreeks 1910 gebouwde VILLA genaamd "Bella Vista". De villa is gesitueerd aan Broekhem, een straat met veelal villabebouwing uit de periode 1850-1940. Alle aanbouwen aan rechterzijgevel en achtergevel zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De villa heeft een in lengterichting geplaatste veelhoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met pannen. Spits torendak met leien in Maasdekking. Toegepaste bouwmateriaal: eerste bouwlaag in mergel en natuursteen. Tweede bouwlaag: machinale baksteen gecombineerd met mergel sierbanden. In de eerste bouwlaag rechthoekige houten vensters en deur met rondboogvormige bovenlichten met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag houten T-vensters met bovenlichten met roedeverdeling. Asymmetrische indeling frontgevel. Basement in hardsteen. Deur met toegangstrap. Aan bovenzijde deur naamaanduiding. Linkerdeel frontgevel vooruitspringend met hieraan een erker over twee bouwlagen met hierop een balkon met houten balustrade. Vooruitspringend linkerdeel frontgevel met Chalet-achtige rondboogcontractie ter ondersteuning van het dakoverstek. Rechterhoekdeel frontgevel bestaat uit een diagonaal geplaatste toren. Houten consoles onder dakoverstek torenachtig frontgeveldeel rechterzijde. Smeedijzeren muurankers. Raambogen tweede bouwlaag bestaan uit siermetselwerk. Aan rechterzijgevel aanbouw van recenter datum in een bouwlaag met plat dak. Aan de achtergevel een deels houten veranda. Aan achtergevel aanbouw van recenter datum in een bouwlaag met zadeldak. Interieur in beperkte mate intact, overigens niet beschermenswaardig. Waardering: De villa Bella Vista bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. De esthetische kwaliteiten en de bijzondere ornamentiek manifesteren zich met name in de frontgevel. Ensemblewaarde ontleent de villa Bella Vista aan de situering aan Broekhem. Aan deze straat bevindt zich veelal villabebouwing uit de periode 1850-1940. Daarmee is de bebouwing aan Broekhem van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De villa Bella Vista is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van de frontgevel en de architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507250
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Bella Vista in Valkenburg

Villa Flora

Broekhem 28
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In een Eclectische stijl omstreeks 1885 in opdracht van Baron De Heus gebouwde VILLA genaamd "Villa Flora". De villa is vrijst..

Villa Sole Mio

Broekhem 16
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In Chaletstijl in 1903 in opdracht van de heer Steege gebouwde VILLA genaamd "Sole Mio". De villa is gesitueerd in een parkachti..

Dependence Hotel Prinses Juliana

Sittarderweg 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Traditionalisme omstreeks 1925 in opdracht van de familie Stevens gebouwde VILLA. De villa is markant gesitueerd in een parkac..

Sint-Jozefkerk van Broekhem

Koningswinkelstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met Neo-Romaanse elementen in 1931 naar een ontwerp van architect Alfons Boosten uit Maastricht in ..

Villa Beukenhof

Broekhem 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met expressionistische invloeden in 1937 naar een ontwerp van architect J.H. van den Bongard uit He..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Bella Vista in Valkenburg

Foto's (2)