Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Sole Mio in Valkenburg

Woonhuis

Broekhem 16
6301HH Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Villa Sole Mio

Inleiding: In Chaletstijl in 1903 in opdracht van de heer Steege gebouwde VILLA genaamd "Sole Mio". De villa is gesitueerd in een parkachtige tuin. De bijgebouwde garage is uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De villa heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken en wolfsdaken. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Rechthoekige houten vensters en deuren met rondboogvormige bovenlichten met roedeverdeling. Vooruitspringend linkerdeel van de frontgevel met in de tweede bouwlaag een houten balkon op houten consoles. Dit geveldeel uitlopend in een topgevel met hierin vakwerk, enkele kleine venstertjes en de naam "Villa Sole Mio". Houten consoles onder de dakrand. Segmentboogvormige ornamenten in mergel boven vensters en deuren. Uitbouw aan de rechterzijgevel eveneens uitlopend in een topgevel met hierin vakwerk en enkele kleine houten consoles. In de oksel van deze uitbouw en hoofdmassa een houten hoekerker met hierop een balkon met houten balustrade. Aan het rechterdeel van de achtergevel een grote houten veranda met vensters en deuren met kleine roedeverdeling. Interieurindeling intact, overigens niet beschermenswaardig. Smeedijzeren hekwerk op een laag natuurstenen muurtje en met in de toegangspoort de naam "Sole Mio". Waardering: De Villa Sole Mio is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa bezit architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering aan Broekhem. Aan deze straat bevindt zich veelal villabebouwing uit de periode 1850-1940. Daarmee is de bebouwing aan Broekhem van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De villa Sole Mio is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507249
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Sole Mio in Valkenburg

Villa Bella Vista

Broekhem 22
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van het Eclecticisme omstreeks 1910 gebouwde VILLA genaamd "Bella Vista". De villa is gesitueerd aan Broekhem, een..

Dependence Hotel Prinses Juliana

Sittarderweg 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Traditionalisme omstreeks 1925 in opdracht van de familie Stevens gebouwde VILLA. De villa is markant gesitueerd in een parkac..

Villa Flora

Broekhem 28
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In een Eclectische stijl omstreeks 1885 in opdracht van Baron De Heus gebouwde VILLA genaamd "Villa Flora". De villa is vrijst..

Villa Beukenhof

Broekhem 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met expressionistische invloeden in 1937 naar een ontwerp van architect J.H. van den Bongard uit He..

Sint-Jozefkerk van Broekhem

Koningswinkelstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met Neo-Romaanse elementen in 1931 naar een ontwerp van architect Alfons Boosten uit Maastricht in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Sole Mio in Valkenburg

Foto's (2)