Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning en koetshuis kasteel Geulzicht in Berg en Terblijt

Kasteel Buitenplaats

Vogelzangweg 1
6325PN Berg en Terblijt (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1918-1919


Beschrijving van Dienstwoning en koetshuis kasteel Geulzicht

Inleiding In een traditionalistische stijl met elementen van Eclecticisme naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht in 1918 resp. 1919 in opdracht van dhr. P.G. Zuyderhoudt gebouwde DIENSTWONING en KOETSHUIS. Dienstwoning en koetshuis zijn in de onmiddellijke nabijheid van kasteel Geulzicht gesitueerd tegen de helling van de Geulhemmerberg. Dienstwoning en koetshuis zijn haaks ten opzichte van elkaar gebouwd. De bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: Dienstwoning en koetshuis hebben een resp. in lengterichting en dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, tellen een bouwlaag en zijn beiden gedekt met een zadeldak met tuiles du Nord. In de frontgevel twee trapgevelachtige dakkapellen. Symmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel, natuursteen en hardsteen. Plint in natuursteen, optrek in mergel. Dorpelstenen in hardsteen. Rechthoekige houten vensters met bovenlichten, rechthoekige houten deuren deels met rondboogvormige bovenlichten. In middendeel frontgevel deuren in rondboogvormige omlijsting met decoratieve sluitstenen. Zijgevels uitlopend in trapgevels. Indeling interieur ingrijpend gewijzigd en niet beschermenswaard. Aan de straatzijde enkele kolommen in mergel met hiertussen een smeedijzeren hekwerk. Waardering: De voormalige dienstwoning en het koetshuis van kasteel Geulzicht zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Dienstwoning en koetshuis bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontlenen dienstwoning en koetshuis aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van kasteel Geulzicht. De beide objecten zijn daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Dienstwoning en koetshuis zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507246
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning en koetshuis kasteel Geulzicht in Berg en Terblijt

Kasteel Geulzicht

Vogelzangweg 2
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Engelse Neo-Gotiek in 1918 naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht in opdracht van dhr. P.G. Zuyderhoudt gebo..

Onderaardse schuilkapel in de Geulhemmergroeve. Altaar, preekstoel en doopvont gehouwen uit de levende rots. Boven de ingang van de sacristie een tijd ..

Geulhemmerweg 30A
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Onderaardse SCHUILKAPEL in de Geulhemergroeve, 1798. Altaar, preekstoel en doopvont gehouwen uit de levende rots. Boven de ingang van de sac..

Gerlachuskapel

Onderstestraat 48
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Kapelletje van de H. Gerlachus, 1869; voorzien van een barok altaar.

Sint-Gerlachuskerk

Joseph Corneli Allée 1REST
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
R.K.Kerk, oorspronkelijk KERK van het adellijk vrouwenstift van St.Gerlach. Driezijdige zaalkerk uit plm 1725, voorzien van een torentje op ..

Resten van grotwoningen in de Geulhemmerberg

Geulhemmerweg 30A
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Resten van grotwoningen in de Geulhemmerberg, XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning en koetshuis kasteel Geulzicht in Berg en Terblijt

Foto's (5)