Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Berg en Terblijt

Kerkelijk Gebouw

Rijksweg 73
6325AB Berg en Terblijt (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Pastorie

Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde PASTORIE. De pastorie is via de sacristie verbonden met de kerk. In dit verbindingsgedeelte bevindt zich de dagkapel met hierboven een parochiezaal. Omschrijving: De pastorie heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een tentdak met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen. Symmetrische indeling frontgevel. Vierkant gebouw. Plint in Kunradersteen. Optrek in mergel. Rechthoekige houten vensters en deur. Enkele glas-in-lood bovenlichten. Indeling INTERIEUR redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig. Waardering: De pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De pastorie bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger en de toepassing van mergel als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de pastorie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van- en verbonden met de Sint Monulphus en Gondulphuskerk van Berg en Terblijt, en daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats. De pastorie is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507243
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Berg en Terblijt

Kerk St.Monulphus en Gondulphus plus b

Rijksweg 71
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo-Gotiek in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KATHOLIEKE KERK ter..

Baarhuisje

Rijksweg 71
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwd BAARHUISJE. Het ba..

Kapelanie

Rijksweg 71
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KAPELANIE. De kap..

Hoeve van mergel om gesloten binnenplaats. In de poort een sluitsteen met jaartal

Muntweg 10
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel om gesloten binnenplaats. In de poort een sluitsteen met jaartal 1884.

In de weide een overdekte draaiput

Muntweg 10
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
In de weide een overdekte draaiput, XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Berg en Terblijt

Foto's (3)