Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapelanie in Berg en Terblijt

Kerkelijk Gebouw

Rijksweg 71
6325AB Berg en Terblijt (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Kapelanie

Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KAPELANIE. De kapelanie is vrijstaand gesitueerd. De bijbouw van een garage is uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De kapelanie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt één deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met een lessenaarsdak en een tentdak met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen. Asymmetrische indeling frontgevel. Uitbouw aan rechterzijgevel in een bouwlaag met lessenaarsdak. In dit geveldeel de entree met een rondboogvormige houten deur. Plint in Kunradersteen, optrek in mergel. Rechthoekige houten vensters deels met glas-in-lood bovenlichten. Indeling INTERIEUR redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig. Waardering: De kapelanie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De kapelanie bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger en de toepassing van mergel als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de kapelanie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de Sint Monulphus en Gondulphuskerk van Berg en Terblijt, en daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats. De kapelanie is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507241
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapelanie in Berg en Terblijt

Baarhuisje

Rijksweg 71
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwd BAARHUISJE. Het ba..

Pastorie

Rijksweg 73
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde PASTORIE. De pasto..

Kerk St.Monulphus en Gondulphus plus b

Rijksweg 71
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo-Gotiek in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KATHOLIEKE KERK ter..

Hoeve van mergel om gesloten binnenplaats. In de poort een sluitsteen met jaartal

Muntweg 10
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel om gesloten binnenplaats. In de poort een sluitsteen met jaartal 1884.

Woonhuis, recht afgedekte gevel

Grote Straat 18
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Woonhuis, recht afgedekte gevel; XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapelanie in Berg en Terblijt

Foto's (2)