Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkelder Wehry in Valkenburg

Graf Begraafplaats

Cauberg 19
6301BT Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Grafkelder Wehry

Inleiding: Met invloed van Neo Gotiek omstreeks 1885 in opdracht van de Familie Wehry gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van de vier grafkelders op het kerkhof tegen de helling van de Couberg in Valkenburg aan de Geul. Omschrijving: Symmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Spitsboogvormige houten deur met smeedijzeren beslag in een decoratieve spitsboogvormige omlijsting. Aan de bovenzijde van de deur vier kleine spitsboogvormige nissen. Deur geflankeerd door pilasters bekroont met kleine frontons. Frontgevel uitlopend in een horizontale afsluiting bekroont met een kruis. In de sokkel van het kruis de initialen M W. Aan de bovenzijde van de deur een plaquette met de inscriptie : "Caveau de la Famille Wehry". Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: plavuizenvloer; een negental grafnissen afgedekt met grafstenen. Waardering: De grafkelder van de familie Wehry is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De grafkelder bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de grafkelder aan de situering in de gravenwand op het het kerkhof tegen de helling van de Couberg en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De grafkelder is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507239
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkelder Wehry in Valkenburg

Grafkapel Habets

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde GRA..

Familiegraf De Guasco

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van Neo-Gotiek in 1864 in opdracht van de familie De Guasco gebouwde GRAFKELDER. De iets lager gelegen kelder vor..

Grafkelder Palmen

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo Romaans omstreeks 1883 in opdracht van de familie Palmen gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van vier..

Kerkhofkapel algemene begraafplaats Cauberg

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Kerkhofkapel; neoclassicistisch mergelstenen gebouwtje met smaller koor. 1837.

Gemeentegroeve

Cauberg 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Het ondergrondse gangenstelsel van de Gemeentegroeve is in de loop der eeuwen ontstaan ten behoeve van de winning van kalksteen (..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)