Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiegraf De Guasco in Valkenburg

Graf Begraafplaats

Cauberg 19
6301BT Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Familiegraf De Guasco

Inleiding: Met elementen van Neo-Gotiek in 1864 in opdracht van de familie De Guasco gebouwde GRAFKELDER. De iets lager gelegen kelder vormt een van de vier grafkelders op het kerkhof tegen de helling van de Cauberg in Valkenburg aan de Geul. Omschrijving: Symmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en hardsteen. Middendeel uitlopend in een topgevelachtig fronton met hierin een blinde nis met de tekst" Begraafplaats van de familie De Guasco 1864", en afgedekt met hardsteen. Spitsboogvormige toegang met decoratief smeedijzeren hekwerk. Aan de linker- en rechterzijde van de toegang spitsboogvormige blinde nissen met hardstenen ornamenten. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de vloer met hardstenen plavuizen; in de zijwanden spitsboogvormige grafnissen afgedekt met grafstenen; plafond met kruisribgewelven op decoratieve mergel consoles; voor de achterwand een altaar in mergel met in een spitsboogvormige nis een afbeelding van Christus en bekroond met een kruis. Waardering: De grafkelder van de familie de Guasco is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De grafkelder bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de grafkelder aan de situering in de gravenwand op het kerkhof tegen de helling van de Cauberg en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De grafkelder is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507237
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Familiegraf De Guasco in Valkenburg

Grafkapel Habets

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde GRA..

Grafkelder Palmen

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo Romaans omstreeks 1883 in opdracht van de familie Palmen gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van vier..

Grafkelder Wehry

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met invloed van Neo Gotiek omstreeks 1885 in opdracht van de Familie Wehry gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van de vier..

Kerkhofkapel algemene begraafplaats Cauberg

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Kerkhofkapel; neoclassicistisch mergelstenen gebouwtje met smaller koor. 1837.

Gemeentegroeve

Cauberg 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Het ondergrondse gangenstelsel van de Gemeentegroeve is in de loop der eeuwen ontstaan ten behoeve van de winning van kalksteen (..

Kaart & Routeplanner

Route naar Familiegraf De Guasco in Valkenburg

Foto's (3)