Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhofmuur R.K. Kerk v.d. H. Martinus in Geulle

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 6 a
6243NC Geulle (gemeente Meerssen)
Limburg

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Kerkhofmuur R.K. Kerk v.d. H. Martinus

Inleiding De R.K. Sint Martinuskerk en het kerkhof worden omsloten door een lage baksteen KERKHOFMUUR. Het geheel dateert van ca. 1890. Omschrijving De muur is samengesteld uit tweeëntwintig traveeën varieërend van 1 meter hoogte en 6 tot 9 lagen metselwerk van grote baksteen, met aan de bovenzijde een ezelsrug, tot 1.20 meter en 16 lagen, afgedekt door een hardstenen afdekplaat voor de pylonen; op de ezelsrug en tussen de pylonen ijzeren hekwerken in verschillende patronen. Deze kerkhofmuur met hekwerk is onlosmakelijk verbonden met de kerk en het omliggende kerkhof. Waardering Deze kerkhofmuur bezit architectuurhistorische waarde vanwege de relatie met de R.K. Sint Martinuskerk en het omliggende kerkhof, en ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van deze kerkhofmuur met kerkhof en kerkgebouw voor het aanzien van de kern Geulle aan de Maas. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507234
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Martinuskerk
Geulle-Kerk (3).JPG
Plaats Geulle
Gewijd aan Sint Martinus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  28476
Architectuur
Architect(en) Hubert van Groenendael
Geulle-Kerk (15).JPG
Dubbeltorenfront
Dubbeltorenfront
Lijst van rijksmonumenten in Geulle
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is een kerkgebouw in Geulle, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Meerssen. De kerk ligt aan het Kerkplein in Geulle, tussen het Julianakanaal en de Maas in in de Maasvallei. Om de kerk bevindt zich het kerkhof en beide worden omgeven voor een lage bakstenen kerkhofmuur uit 1890.

Het gebouw bestaat uit een westtoren, een dwarsgelegen driebeukig schip en een gotisch koor. Aan de zuidzijde heeft de kerk een dubbeltorenfront.

Zowel de kerk als de kerkhofmuur zijn rijksmonument.

De kerk is gewijd aan Sint Martinus.

Geschiedenis

Voor of omstreeks het jaar 1000 is de parochie van Sint Martinus gesticht. Het is onbekend wanneer de eerste en de tweede kerk zijn gebouwd. De eerste kerk zou van hout geweest zijn en de tweede kerk van mergel.

In de 14e eeuw is de westtoren gebouwd.

In 1626 is het gotische koor gebouwd.

In de periode 1664-1806/1820 (afhankelijk van de bron) werd de kerk gebruikt als simultaankerk door de Rooms-Katholieke parochie H. Martinus en de toenmalige Hervormde (Gereformeerde) Gemeente Geul. Tevens was zij ook het toevluchtsoord voor Protestanten die aan de overkant van de Maas in het land van Rekem woonden.

In 1919-1920 werd een deel afgebroken en herbouwd. De toenmalige kerk die werd afgebroken zou de derde kerk zijn geweest. Van deze kerk zijn na een dwarsvergroting alleen het priesterkoor, thans in gebruik als dagkapel, en de toren overgebleven. Het nieuwe middenschip werd nieuw opgetrokken dwars door de bestaande kerk heen en is naar het ontwerp van de Maastrichtse architect Hubert van Groenendael. Hierdoor heeft de kerk zijn typische kruisvorm.


Monumenten in de buurt van Kerkhofmuur R.K. Kerk v.d. H. Martinus in Geulle

Voormalig gemeentehuis

Kerkplein 5
Geulle (Gemeente Meerssen)
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme in 1865 gebouwd halfvrijstaand voormalig GEMEENTEHUIS van Geulle. Het gemeentehuis werd in 186..

Huis van baksteen

Kerkplein 8
Geulle (Gemeente Meerssen)
Huis van baksteen (XIX). Deur met hardstenen omlijsting.

Huis van baksteen

Kerkplein 9
Geulle (Gemeente Meerssen)
Huis van baksteen XIX.

Sint-Martinuskerk

Kerkplein 2A
Geulle (Gemeente Meerssen)
R.K. KERK; TOREN XIV; gotisch koor 1626. Dwars tussen koor en toren een driebeukig schip uit 1920. Eenklaviers orgel, in 1818 gemaakt door J..

Huis van baksteen

Kerkplein 10
Geulle (Gemeente Meerssen)
Huis van baksteen. Ingangsomlijsting met jaartal 1846. Vensters met hardstenen dorpels en lateien.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkhofmuur R.K. Kerk v.d. H. Martinus in Geulle

Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven