Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk H. Catharina in Ulestraten

Kerkelijk Gebouw

Sint Catharinastraat 1
6235BC Ulestraten (gemeente Meerssen)
Limburg

Bouwjaar: 1904
Architect: C.J.H. Franssen


Beschrijving van R.K. Kerk H. Catharina

Inleiding Met elementen van de Neo-Gotiek rond 1904 naar een ontwerp van architect C.J.H. Franssen gebouwde ROOMS KATHOLIEKE KERK ter ere van de Heilige Catharina. De kerk is op een breed plateau in de heuvel gelegen. Omschrijving De driebeukige basiliek telt vijf traveeën, een koor van twee traveeën en een driezijdige sluiting en een vierkante westtoren met ingesnoerde naaldspits en is geheel in baksteen opgetrokken. De daken zijn gedekt met leien, de dakranden zijn met zink bekleed. Slechts de waterlijsten, afzaten en profielen zijn van hardsteen, de gootlijst en de traceringen van de spitsboogvensters zijn van mergel. De kerk is geheel overwelfd met kruisribgewelven rustend op schalken. De westelijke traveeën van de zijbeuken zijn afgeschuind. Een doopkapel en een traptoren, beide op zeszijdige plattegrond, zijn aan weerszijden van de toren gebouwd. Aan de westzijde van het koor is de sacristie gebouwd, gedekt door een driezijdig zadeldak, en aan de oostzijde van het koor is een verwarmingshok, in een bouwlaag en met een plat dak gebouwd. Spitsboogvormige vensters met glas-in-lood en met een omlijsting in mergel. Rechthoekige houten deur met ijzerbeslag. Klokkenstoel met klok van P. Bisschops, 1814, diam. 99 cm. Het interieur is nog grotendeels authentiek. De biechtstoelen zijn in uitbouwen tussen de steunberen ondergebracht. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang : het hoofdaltaar, beide zijaltaren, communiebanken, preekstoel, kerkbanken, orgeltribune en de meeste beelden daterend uit de bouwtijd. In het koor zijn vijf gebrandschilderde vensters, met scènes uit leven en lijden van Christus en het leven van Maria, uit het atelier van de gebroeders Nicolas te Roermond, deze dateren uit ca. 1905. De kerk heeft een deels originele plavuizenvloer. Maria-altaar en Catharina-altaar zijn uitgevoerd in hout. De kruiswegstaties zijn eveneens in hout uitgevoerd maar dateren uit ca. 1966 en zijn vervaardigd door Gène Eggen. Het houten Barbarabeeld is van oudere datum. Tegen de buitengevel van de kerk staan twee grafkruisen (uit resp. 1630 en 1832) en op de helling van de heuvel aan de Catharinastraat staat een grafmonument van de familie Schoenmaeckers uit 1858. Waardering De H. Catharinakerk van Ulestraten is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De parochiekerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect C.J.H. Franssen en vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kerk bezit ensemblewaarde op grond van haar situering op een breed plateau in een heuvel in de kern Ulestraten. De kerk is eveneens van bijzondere betekenis voor het aanzien van de kern Ulestraten. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507230
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Catharinakerk
Ulestraten-Kerk (6).JPG
Plaats Ulestraten
Gebouwd in 1904
Gewijd aan Catharina
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  507230
Architectuur
Architect(en) Caspar Franssen
Lijst van rijksmonumenten in Ulestraten
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Catharinakerk is een kerkgebouw in Ulestraten, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Meerssen. Het gebouw is op een breed plateau in een heuvel gelegen. Ze ligt midden in het dorp aan een plein en aan een kruising van de doorgaande weg van Meerssen naar Oensel/Schimmert en de Dorpsstraat naar Genzon.

Het gebouw bestaat uit een zuidwesttoren met ingesnoerde naaldspits, een driebeukig schip met vijf traveeën en een koor van twee traveeën. De kerk is in 1904 in baksteen opgetrokken in neogotische stijl naar het ontwerp van architect Caspar Franssen. Het gebouw is volledig overwelfd met kruisribgewelven rustend op schalken.

Het kerkgebouw is een rijksmonument en gewijd aan Heilige Catharina.


Monumenten in de buurt van R.K. Kerk H. Catharina in Ulestraten

Smidse van vakwerk met zijgevel van mergel

Sint Catharinastraat 35
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Smidse van vakwerk met zijgevel van mergel, XIII.

Ulestraterhof

Dorpstraat 19
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Ulestraterhof. Linkergedeelte van grote hoeve met binnenplaats; van baksteen. Hoog hoofdgebouw met schilddak en middenpartij met pilasters e..

Vakwerkhuis

Sint Catharinastraat 38
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Gaas vakwerkhuis, XVIII, opgevuld met vlechtwerk en leem.

Ulestraterhof

Dorpstraat 21
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Ulestraterhof. Rechtergedeelte van grote hoeve met binnenplaats. Hoog hoofdgebouw met schilddak en middenpartij met pilasters en fronton, XV..

Vakwerkschuur

Groot Berghem 9
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Uit de 17e of 18e eeuw daterende vakwerkschuur (oorspronkelijk vermoedelijk woonhuis) op rechthoekige plattegrond, zonder verdieping en onde..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Kerk H. Catharina in Ulestraten

Foto's (4)