Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuiderhof in Meerssen

Woonhuis

Kuileneindestraat 6
6231KG Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Zuiderhof

Inleiding Met elementen van het Eclecticisme rond 1905 gebouwde voormalige burgemeesterswoning genaamd "Zuiderhof". Het HERENHUIS ligt in de oostelijke rij aaneengesloten bebouwing van de Kuileneindestraat. Aan de rechterzijgevel is in 1934 een aanbouw in een bouwlaag en met plat dak gerealiseerd. Deze aanbouw is ca. 1985 uitgebreidt met een keuken. Aan de linkerzijgevel bevindt zich een aanbouw van een garage. Beide aanbouwen zijn uitgesloten van bescherming. De erker in de eerste bouwlaag frontgevel is het restant van een grotere aanbouw. Omschrijving Het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een dak met plat en vier dakschilden gedekt met losanges. Opmerkelijke dakconstructie, deels authentiek. Het pand is opgetrokken in baksteen, deels voorzien van pleisterwerk en stucwerk. De voorgevel is een lijstgevel van drie assen, ingedeeld door pilasters. De middelste as is een verdieping hoger opgetrokken en wordt bekroond door een driehoekig fronton met piron. Houten segmentboogvormige vensters en deur. In de erker, eerste bouwlaag linkerzijde frontgevel, rechthoekige houten vensters van recentere datum. In de achtergevel, de zuidgevel, een rondboogvormig houten venster en deur van recentere datum. De pilasters, de over de T-vensters omgezette profiellijsten, banden, plint en het fries van het onderbroken hoofdgestel zijn uitgevoerd in pleister. De topornamenten in de vensters en de consoles onder goot zijn van terra cotta. De vensters van de verdieping aan de voor- en achterzijde hebben, niet authentieke gietijzeren hekjes. De indeling van het herenhuis Zuiderhof werd in de jaren dertig ingrijpend gewijzigd. Waardering Het herenhuis Zuiderhof heeft als voormalige burgemeesterswoning cultuurhistorische waarde. Het pand bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507228
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuiderhof in Meerssen

Synagoge (Meerssen)

Kuileneindestraat 22A
Meerssen
Voormalige synagoge, schilderachtig gelegen; verscholen achter de huizenrij, toegankelijk via een hardstenen trap en een ovaal bordes. Bakst..

Huis van mergel

Markt 1
Meerssen
HUIS van mergel, XIX A; geprofileerde ingangsomlijsting van Naamse steen.

Gemeentehuis

Markt 10
Meerssen
Gemeentehuis, met brede gepleisterde en geornamenteerde voorgevel, XIX A. Binnen een herplaatste poortsluitsteen 1734.

Leopoldskerkje

Gansbaan 7
Meerssen
Herv. Kerk, gebouwd in 1836, na Belgisch K.B. tot bouw der Protestantse kerken te Meerssen, Beek, Gulpen en Heerlen, ter beƫindiging van he..

Old Vicarage

Gansbaan 9
Meerssen
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme rond 1850 gebouwd vrijstaand DOMINEESWOONHUIS genaamd "Old Vicarage". Het pand ligt in een lic..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuiderhof in Meerssen

Foto's (2)