Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Met elementen van de chaletstijl gebouwd landhuis in Meerssen

Kasteel Buitenplaats

Klinkenberg 2
6231BD Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Met elementen van de chaletstijl gebouwd landhuis

Inleiding Met elementen van de Chaletstijl omstreeks 1900 gebouwd LANDHUIS. Het landhuis is gesitueerd in een tuin met een parkachtige aanleg met gazons en groenaanplant. De bijbouwen aan de achterzijde van het landhuis zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het landhuis bestaat uit twee evenwijdige vleugels met een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door overstekende zadeldaken met kruispannen. Topgevels met opmerkelijke houtconstructies. De daken bevatten grote dakkapellen. Het pand is opgetrokken in baksteen voorzien van pleisterwerk. Op de zuidwesthoek is een dwarskap geplaatst en daarvoor een gietijzeren veranda. Via de veranda wordt de hoofdtoegang bereikt. De gevels zijn gekalkt. Op de noordhoek van het complex is een torentje uitgekraagd. Deze hoek bevat een andere verdiepingsindeling dan de rest van het gebouw. De zuidelijke vleugel had vroeger, identiek aan de oosthoek, een veranda in winkelhaakvorm: de afdekking van het noordelijke deel is rond 1960 bij de woning getrokken. Daarboven bevindt zich echter nog wel een oorspronkelijk balkon. In de achtergevel een loggia rustend op kolommen, en een decoratieve kroonlijst. Rechthoekige en segmentboogvormige houten vensters. Segmentboogvormige houten deur. Vensters in de eerste bouwlaag met een hardstenen omlijsting, vensters tweede bouwlaag met hardstenen dorpelstenen en lateien. Onder de dakrand diverse decoratieve consoles met bladmotief. Waardering Het landhuis aan de Klinkenberg is van streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van het ontwerp en wegens de bijzondere ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarde op grond van de situering in een parkachtige tuin en zijn betekenis voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. Het landhuis is van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507227
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Amsterdamse Huishoudschool bij het Vondelpark

De Chaletstijl is een romantiserende bouwstijl die, vooral in het laatste deel van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw (dus ruwweg rond 1900), onder meer in Duitsland, Nederland, Noorwegen en IJsland, werd toegepast bij villa's, boerderijen en openbare gebouwen.

De romantische gevoelens die in die tijd leefden voor het chalet, de traditionele bouwvorm van boerderijen in de berggebieden van Zwitserland, Savoye en Tirol, kwamen voort uit het feit dat veel rijkere mensen in de 19e eeuw naar Zwitserland trokken als toeristische bestemming en daar geconfronteerd werden met wat zij zagen als "onbedorven bergvolkeren".

Hoewel deze stijl gebaseerd is op het chalet, was de interpretatie van de bouwkundige kenmerken hiervan dermate vrij, dat een gebouw in chaletstijl soms niet erg aan een chalet doet denken. Wel komen er bepaalde elementen in voor zoals overstekende daken, uitbundig met snijwerk versierde windveren en sierspanten met ajourwerk. In tegenstelling tot een chalet, dat altijd van hout was gebouwd, zijn de meeste in chaletstijl uitgevoerde gebouwen in baksteen gebouwd, maar dan wel voorzien van houten ornamenten. De combinatie met andere stijlen, bijvoorbeeld neorenaissance die je vaak terugvindt in de gebouwen, kwalificeert veel van deze bouwwerken eigenlijk als eclectische (een combinatie van verschillende bouwstijlen) gebouwen met chalet-kenmerken.

Maar soms men ging ook wel verder, door imitatie-vakwerkbouw toe te passen en door het aanbrengen van galerijen. Sommige villa's in chaletstijl werden zelf volgens 'oorspronkelijk recept' geheel uit hout opgetrokken en kregen daardoor een meer 'authentieke' uitstraling. Voorbeelden hiervan zijn te vinden aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en aan de Van Merlenlaan in Heemstede.Monumenten in de buurt van Met elementen van de chaletstijl gebouwd landhuis in Meerssen

Zeer schilderachtig boerderijcomplex, onregelmatig gegroepeerd om een binnenplaats

Klinkenberg 1
Meerssen
Zeer schilderachtig boerderijcomplex, onregelmatig gegroepeerd om een binnenplaats; alles uit baksteen; XVIII; puntgevel 1782; schuur met sp..

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats

Klinkenberg 58
Meerssen
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, XIX; met latere uitbreiding.

Joodse begraafplaats "Tussen de Bruggen"

Tussen de Bruggen
Rothem (Gemeente Meerssen)
Joods kerkhof, XIX A.

R.K. kerk v/h H. Hart van Jezus

Kerkweg 52
Meerssen
Inleiding In zakelijk expressionistische trant in 1929 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde ROOMS KATHOLIEKE KE..

Kapelanie H. Hart kerk

Kerkweg 58
Meerssen
Inleiding In zakelijk expressionistische trant in 1927 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde vrijstaande KAPELAN..

Kaart & Routeplanner

Route naar Met elementen van de chaletstijl gebouwd landhuis in Meerssen

Foto's (3)