Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig gemeentehuis in Geulle

Gebouw

Kerkplein 5
6243NC Geulle (gemeente Meerssen)
Limburg

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Voormalig gemeentehuis

Inleiding Met elementen van het Eclecticisme in 1865 gebouwd halfvrijstaand voormalig GEMEENTEHUIS van Geulle. Het gemeentehuis werd in 1865 gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur van de voormalige gemeente Geulle onder voorzitterschap van burgemeester H.J. Vijgen. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het voormalig gemeentehuis van Geulle heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een zadeldak met pannen. Het dak is voorzien van enkele dakkapellen van recentere datum. Het pand is opgetrokken in baksteen voorzien van pleisterwerk. De frontgevel is een zeven assen brede symmetrische bakstenen lijstgevel met een middenrisaliet met een flauwe topgevel waarin een oculusvenster. In de eerste bouwlaag segmentboogvormige houten vensters en in de tweede bouwlaag rondboogvormige houten vensters. De segmentboogvensters op de begane grond hebben gepleisterde profiellijsten. De bovenlichten van de vensters in de tweede bouwlaag zijn voorzien van geprofileerde gepleisterde lijsten. Het kalf wordt geaccentueerd door een gepleisterde waterlijst. Op de hoeken van de gevel zijn pilasters aangebracht en onder de goot een boogfries. Interieur gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering Het voormalig gemeentehuis van Geulle is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling. Het pand bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. Het object bezit ensemblewaarde vanwege zijn situering aan het Kerkplein, naast de Rooms Katholieke kerk die reeds rijksbeschermd is, in de oude kern van het dorp Geulle. Het voormalige gemeentehuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507226
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig gemeentehuis in Geulle

Kerkhofmuur R.K. Kerk v.d. H. Martinus

Kerkplein 6a
Geulle (Gemeente Meerssen)
Inleiding De R.K. Sint Martinuskerk en het kerkhof worden omsloten door een lage baksteen KERKHOFMUUR. Het geheel dateert van ca. 1..

Sint-Martinuskerk

Kerkplein 2A
Geulle (Gemeente Meerssen)
R.K. KERK; TOREN XIV; gotisch koor 1626. Dwars tussen koor en toren een driebeukig schip uit 1920. Eenklaviers orgel, in 1818 gemaakt door J..

Huis van baksteen

Kerkplein 8
Geulle (Gemeente Meerssen)
Huis van baksteen (XIX). Deur met hardstenen omlijsting.

Huis van baksteen

Kerkplein 9
Geulle (Gemeente Meerssen)
Huis van baksteen XIX.

Grote bakstenen herenhoeve met binnenplaats (tiendschuur)

Kerkplein 2
Geulle (Gemeente Meerssen)
V.m. Tiendschuur. Grote bakstenen herenhoeve met binnenplaats, XVIII B; monumentaal woonhuis, waarvan vensters vernieuwd zijn, en grote schu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)