Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Eyckendael in Meerssen

Woonhuis

Houthemerweg 74
6231KW Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Huize Eyckendael

Inleiding In Chaletstijl in 1907 gebouwde vrijstaande VILLA genaamd Huize Eyckendael. De vrijstaande villa is gesitueerd in een parkachtige tuin. De bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving De villa heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en is gedekt met zadeldak met leien in Maasdekking. De plint is uitgevoerd in breuksteen geaccentueerd met een band hardsteen. Optrek in baksteen. Enkele hardstenen venster- en deuromlijstingen deels met hierin uitgesneden decoratieve vrouwenhoofdjes. Vensters met decoratief gelede bovenlichten. Gevel oostzijde: linkerdeel vooruitspringend. Erker in de eerste bouwlaag met hierop een balkon. Balkon met houten balkonhek. Deur in gevel noordzijde in terugliggend deel onder een houten luifel met leien dak, deels rustend op een houten kolom. Bij de deur een gevelsteen met jaartalaanduiding. In dit geveldeel eveneens een erker met hierop een balkon. Gevel zuidzijde: naar voren springend linkergedeelte, en terrasdeuren met hardstenen omlijsting. Eveneens een erker met balkon. In de tweede bouwlaag vakwerkconstructies, deels wit gepleisterd. Gevel westzijde : topgevel met leien beschot en in de tweede bouwlaag een venster met een kleine luifel gedekt met leien. Waardering Deze vrijstaande villa is van streekgebonden architectuurhistorische waarde. Daarnaast is het object van belang wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering in een parkachtige tuin. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Eyckendael in Meerssen

Terrein waarin de overblijfselen van een Romeinse villa

Terrein ten zuidwesten Houthemerweg
Meerssen
Terrein waarin de overblijfselen van een Romeinse villa. Datering: -- (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Groote, Oude of Banmolen: Watermolen aan de Geul, vernieuwd en met herplaatste gevelsteen met tijdvers

Molenveldweg 5
Meerssen
Watermolen aan de Geul, vernieuwd en met herplaatste gevelsteen met tijdvers (1778). Aan de Geul fragment mergelmuur met dichtgemetselde gat..

Old Vicarage

Gansbaan 9
Meerssen
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme rond 1850 gebouwd vrijstaand DOMINEESWOONHUIS genaamd "Old Vicarage". Het pand ligt in een lic..

Hoeve van baksteen, mergel en vakwerk om een gesloten binnenplaats

Raar 21
Meerssen
Hoeve van baksteen, mergel en vakwerk om een gesloten binnenplaats, XIX A.

Leopoldskerkje

Gansbaan 7
Meerssen
Herv. Kerk, gebouwd in 1836, na Belgisch K.B. tot bouw der Protestantse kerken te Meerssen, Beek, Gulpen en Heerlen, ter beƫindiging van he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Eyckendael in Meerssen

Foto's (1)