Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Joseph Kapel in Meerssen

Kerkelijk Gebouw

Bunderstraat 156
6231EM Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Sint Joseph Kapel

Inleiding BIDKAPEL opgericht ter ere van de Heilige Joseph en gebouwd omstreeks 1930 naar ontwerp van August Hoen uit Meerssen in een naar de Neo-Gotiek verwijzende vormentaal. De kapel is markant gesitueerd op een driehoekig terrein op de kruising van de Bunderstraat, de Hoogveldstraat en de St. Josephstraat in de onmiddellijke nabijheid van een kleine woninggroep uit 1920. Omschrijving Verdiepingsloze bidkapel op rechthoekige plattegrond, geheel opgetrokken uit mergelsteen en gedekt door een op trompen rustend tongewelf onder met leien belegd zadeldak. Het spitsboogvormige portaal met archivolten wordt geflankeerd door twee overhoeks geplaatste bewerkte steunberen met pinakels; wimberg met vierpas en twee visblazen; drie treden tellende mergelstenen stoep. In het INTERIEUR van belang een mergelstenen altaartafel met opschrift H. Joseph B.V.O. Waardering Deze bidkapel ter ere van de H. Sint Joseph is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; van streekgebonden architectuurhistorische waarde wegens de plaats die het gebouw inneemt binnen het oeuvre van August Hoen alsook wegens het streekgebonden materiaalgebruik; van stedebouwkundig belang wegens de bijzondere situering op een snijpunt van wegen. Voorts is sprake van een hoge mate van gaafheid van exterieur en interieur als ook van regionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507224
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Joseph Kapel in Meerssen

r.k. kerk heilige jozef arbeider

pastoor dominicus hexstraat 25
meerssen
R.K. Kerk Heilige Jozef Arbeider.

Bliss

Bunderstraat 83
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Um 1800-stijl in opdracht van R. Nagelschmidt, siroopfabrikant te Meerssen, in 1922 gebouwde VILLA genaamd "..

Familiegraf Fam. Brouwers

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding GRAFKAPEL in Neoclassicistische trant, gebouwd omstreeks 1900 door "E. Salu sculpt. Bruxelles" in opdracht van de met de Maastric..

Familiegraf Kleuters-Janssen

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Neo Gotiek rond 1910 gebouwde GRAFKAPEL voor de familie Kleuters-Janssen. De begraafplaats is omstreeks 188..

Begraafplaats van Aubel

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding Midden op de omstreeks 1880 in gebruik genomen Roomskatholieke begraafplaats van Meerssen gelegen GRAFKAPEL bestemd voor de deken..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Joseph Kapel in Meerssen

Foto's (2)