Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brug Bunde in Bunde

Weg En Waterwerk

Meerstraat 54
6241ND Bunde (gemeente Meerssen)
Limburg

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Brug Bunde

Inleiding Omstreeks 1934 in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwde BOOGBRUG over het Julianakanaal tussen de kernen Geulle en Bunde. Omstreeks 1934 werden in totaal vier van dit type boogbruggen over het Julianakanaal gebouwd. Deze bevinden zich in de gemeenten: Meerssen, Maastricht en Susteren. Omschrijving Geklonken stalen boogbrug. Twee paraboolvormige liggers met rechte beëindiging en met vakwerk en verticalen en uitsluitend vallende diagonalen. Boog eveneens met vakwerk. Stalen leuningen. Betonnen dek. Rustend op twee kolommen in gewapend beton. Waardering Deze stalen boogbrug is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling en vanwege de innovatieve waarde. Van architectuurhistorisch belang vanwege de waarde voor de geschiedenis van de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik. De boogbrug bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering over het Julianakanaal in de verbindingsweg tussen de kernen Geulle en Bunde. Van algemeen belang vanwege de gave staat en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507221
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brug Bunde in Bunde

De Heiligenberg

Höfkestraat 15
Bunde (Gemeente Meerssen)
De Heiligenberg. Laag herenhuis met mansardedak; ingangsomlijsting in Lodewijk XV-stijl uit 1744. Links een aanbouwtje verbonden met een tui..

Bouwhoeve in haakvorm van mergel en baksteen

Höfkestraat 11
Bunde (Gemeente Meerssen)
Bouwhoeve in haakvorm van mergel en baksteen, XVIII.

Hartelstein, hoeve van een afgebroken kasteel

Hartelstein 204
MAASTRICHT (Gemeente Maastricht)
Hartelstein, hoeve van een afgebroken kasteel, waarvan de omgrachting nog bestaat; de gebouwen, XVII-XVIII, gelegen om een binnenplaats met ..

Voormalige Parochiekerk Agnes

Burchtstraat 2
Bunde (Gemeente Meerssen)
Voormalige Parochiekerk, gebouwd in 1842; in 1905 vergroot en voorzien van twee torens.

Rustenburg

Geulstraat 47
Bunde (Gemeente Meerssen)
Rustenburg, bakstenen herenhof om gesloten binnenplaats. Achtervleugel 1654; ingangsvleugel 1720; woonhuis XVIII A, verhoogd in 1918. Lodew..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brug Bunde in Bunde

Foto's (2)