Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Old Vicarage in Meerssen

Woonhuis

Gansbaan 9
6231LM Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Old Vicarage

Inleiding Met elementen van het Eclecticisme rond 1850 gebouwd vrijstaand DOMINEESWOONHUIS genaamd "Old Vicarage". Het pand ligt in een licht hellend terrein. Het gebouw is gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van de Hervormde kerk, een zogenaamde Leopoldskerk, die reeds rijksbescherming geniet. Tegen de linkerzijgevel is een lage praktijkruimte aangebouwd welke is uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het woonhuis heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een zadeldak met gesmoorde muldenpannen. Het voormalige domineeswoonhuis heeft een gepleisterde en witgeschilderde frontgevel die bestaat uit vijf onregelmatige vensterassen. In de pleister zijn schijnblokken aangebracht: de plint heeft een afsluitende lijst. De vensters hebben in pleister uitgevoerde geprofileerde lijsten. In de eerste bouwlaag hebben de vensters segmentboogvormige bovenlichten en hardstenen dorpelstenen, in de tweede bouwlaag hebben de vensters rechthoekige bovenlichten en eveneens hardstenen dorpelstenen. De rechthoekige rijk geprofileerde houten deur heeft een hardstenen omlijsting. De ingangspartij wordt benadrukt door een open portiek op houten zuilen. Dit betreft een latere toevoeging. Op het liggend ojief van het afdak is de naam van het pand aangebracht. De linkerzijgevel is gepleisterd en gesaust, de rechterzijgevel niet. De sobere achtergevel bevat zeven regelmatige vensterassen. Twee vensters op de begane grond zijn hier gewijzigd. Waardering Dit voormalige domineeswoonhuis is cultuurhistorisch van bovenregionaal belang als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, en vanwege de relatie met de naastgelegen Hervormde kerk. Het pand bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de toegepaste ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit woonhuis aan zijn fraaie situering. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507219
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Old Vicarage in Meerssen

Leopoldskerkje

Gansbaan 7
Meerssen
Herv. Kerk, gebouwd in 1836, na Belgisch K.B. tot bouw der Protestantse kerken te Meerssen, Beek, Gulpen en Heerlen, ter beƫindiging van he..

Huis van mergel

Markt 1
Meerssen
HUIS van mergel, XIX A; geprofileerde ingangsomlijsting van Naamse steen.

Gemeentehuis

Markt 10
Meerssen
Gemeentehuis, met brede gepleisterde en geornamenteerde voorgevel, XIX A. Binnen een herplaatste poortsluitsteen 1734.

Grafkapel Petrus Regout

Markt 17
Meerssen
Inleiding In een Neo-Gotische bouwstijl in 1869 in opdracht van de familie Regout gebouwde vrijstaande GRAFKAPEL met grafkelder, gesitueerd..

Basiliek van het H. Sacrament

Markt 25
Meerssen
R.K. Kerk, oorspronkelijk proosdijkerk. Gotische kruisbasiliek, XIV, naar het westen vergroot in 1936-'38. Rijk laatgotische sacramentshuis ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Old Vicarage in Meerssen

Foto's (2)