Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Bunde

Kerkelijk Gebouw

Patronaatstraat 1
6241CP Bunde (gemeente Meerssen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1896 1896 ca. 1896


Beschrijving van Pastorie

Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke stijl rond 1896 gebouwde vrijstaande PASTORIE. De voormalige pastorie is in een grote tuin gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de R.K. kerk van Bunde. Deze kerk geniet reeds rijksbescherming. Pastorie en pastorietuin worden omgeven door een bakstenen muur, deze wordt eveneens voorgedragen voor rijksbescherming. De bijbouw bij de voormalige pastorie is uitgesloten van bescherming. Aan de achtergevel van de pastorie een aanbouw van een garage die eveneens van bescherming is uitgesloten. Omschrijving De pastorie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met tuiles du Nord pannen. Drie dakkapellen. Plint frontgevel gecementeerd. Randen frontgevel springen iets vooruit. Het pand is opgetrokken in baksteen. Gele baksteen is gebruikt in de horizontale banden en sluitstenen. Segmentboogvormige houten T-vensters, rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht. In de achtergevel een rond venster met grijs en blauw gekleurd glas. De vensters hebben decoratieve natuurstenen consoles. De windveer is bekleed met leien. In de rechtergevel een venster van recentere datum. De indeling en het interieur van de voormalige pastorie zijn nog grotendeels authentiek. Van dit INTERIEUR zijn onder meer van belang: de gang met een vloer met tegels in witte marmer en zwarte Naamse steen. Houten paneeldeuren met houten omlijstingen. Plafond met decoratief stucwerk. Authentieke houten trap, met de eerste trede in Naamse steen, doorlopend tot de zolderverdieping. Twee kamers aan de linkerzijde van de gang met plafonds met decoratief stucwerk; met haardpartij en vensterbanken in resp. rode en zwarte marmer; kamers gescheiden door authentieke houten schuifdeuren. Authentieke wijnkelder met plavuizenvloer. Waardering Deze voormalige pastorie is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent deze voormalige pastorie aan de situering en de bijzondere betekenis voor het aanzien van de plaats Bunde. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Bunde

Heilig Hartbeeld

Patronaatstraat 8
Bunde (Gemeente Meerssen)
Inleiding In een traditionele bouwstijl rond 1925 vervaardigd kunststenen HEILIG HARTBEELD. Het beeld is op een bakstenen sokkel geplaatst...

Neoclassicistische inrijpoort

Patronaatstraat 4
Bunde (Gemeente Meerssen)
Neoclassicistische inrijpoort, XIX A. Twee stel hekpijlers met vaasbekroningen, XIX A.

Voormalige Parochiekerk Agnes

Burchtstraat 2
Bunde (Gemeente Meerssen)
Voormalige Parochiekerk, gebouwd in 1842; in 1905 vergroot en voorzien van twee torens.

Bouwhoeve in haakvorm van mergel en baksteen

Höfkestraat 11
Bunde (Gemeente Meerssen)
Bouwhoeve in haakvorm van mergel en baksteen, XVIII.

De Heiligenberg

Höfkestraat 15
Bunde (Gemeente Meerssen)
De Heiligenberg. Laag herenhuis met mansardedak; ingangsomlijsting in Lodewijk XV-stijl uit 1744. Links een aanbouwtje verbonden met een tui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Bunde

Foto's (2)