Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredeskapel in Meerssen

Kerkelijk Gebouw

Markt 25
6231LR Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1941


Beschrijving van Vredeskapel

Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1941 naar een ontwerp van architect Joseph Cuypers gebouwde VREDESKAPEL, temidden van een viertal beelden van kunstenaar Charles Eyck. De kapel is gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van het klooster van de Congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Josef en tegenover de rijksbeschermde basiliek van Meerssen. Met de bouw van deze kapel werd een belofte ingelost dat indien tijdens de mobilisatie voor de 2e wereldoorlog in Meerssen geen slachtoffers zouden vallen, een kapel ter ere van Maria gebouwd zou worden. Omschrijving De Vredeskapel heeft een zeshoekige plattegrond, telt een bouwlaag en heeft een tentdak met shingles. De kapel is gebouwd in mergel en natuursteen. Bidkapel ter ere van de H. Maria. Plint en entree-omlijsting zijn uitgevoerd in een afwijkende soort natuursteen, evenals de sokkels van de vier beelden van Charles Eyck aan weerszijden van de kapel. Spitsboogvormige entree, afgesloten door een smeedijzeren hek. Ronde glas-in-lood vensters beschermd door smeedijzeren hekken. Boven de entree zijn een palmtak en een staf afgebeeld met de tekst "Koningin des vredes". Aan de linker- en rechterzijgevel van de kapel uitbouwen in de vorm van een muur. Muurgedeelte rechterzijde met rondboogvormig poortje met smeedijzeren hek. Deze muurgedeelten eveneens in natuursteen. Onder de kapel een opslagruimte met toegang aan de achterzijde in de kloostertuin. Waardering De Vredeskapel ter ere van de H. Maria is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Joseph Cuypers, en beeldhouwer Charles Eyck, en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering aan de rand van het park van de voormalige proosdij in de onmiddellijke nabijheid van het klooster en de monumentale basiliek. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507215
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vredeskapel in Meerssen

Kapelanie

Markt 21
Meerssen
Kapelanie, in dezelfde trant als het vorige huis; XIXa. Aan de achterzijde oude omheiningsmuur uit mergel van het oude proosdijterrein.

Basiliek van het H. Sacrament

Markt 25
Meerssen
R.K. Kerk, oorspronkelijk proosdijkerk. Gotische kruisbasiliek, XIV, naar het westen vergroot in 1936-'38. Rijk laatgotische sacramentshuis ..

Pand van baksteen en mergel, gelegen aan een binnenplaats

Markt 27
Meerssen
PAND van baksteen en mergel, gelegen aan een binnenplaats. XIX A, deel uitmakend van het complex Proosdijhof. Voorgevel gepleisterd, witgeve..

Grafkapel Petrus Regout

Markt 17
Meerssen
Inleiding In een Neo-Gotische bouwstijl in 1869 in opdracht van de familie Regout gebouwde vrijstaande GRAFKAPEL met grafkelder, gesitueerd..

Proosdijpark

Engelse park Stationsstraat
Meerssen
In het Engelse park achter de kerk een U-vormige gracht als rest van de voormalige proosdij. Bij de ingangen van het park twee paar hekpijle..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)