Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gloriette in Meerssen

Tuin Park Landgoed

Markt 25
6231LR Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Gloriette

Inleiding In een Neo-Barokke bouwstijl rond 1890 in opdracht van Amadeus Stevens op een heuvel aan de rand van het park van de voormalige proosdij gebouwde THEEKOEPEL genaamd "Gloriëtte". Omschrijving De theekoepel met een achthoekige plattegrond en een achtzijdig gebogen dak is gedekt met dakleer. Een zinken piron met bloemversiering bekroont het dak. Houten rondboogvormige T-vensters en een houten rondboogvormige dubbele deur. De theekoepel is gebouwd in natuursteen en kunststeen, van pleisterwerk voorzien, en in hout. De vier brede zijden van de achthoek zijn voorzien van een bordes met balustrade. De balusters zijn van natuursteen of kunststeen. Aan het oostelijke bordes is een gebogen trap. Het paviljoen is geheel gepleisterd en voorzien van neoclassicistische versiering. De optrek is voorzien van zeer decoratief stucwerk. De pilasters zijn gedeeltelijk voorzien van canelures, en met komposiet kapitelen, halfronde tympanen, klassieke vensteromlijstingen met middenstukken met monogrammen (AS = Amadeus Stevens). In de vakken zijn schijnvoegen aangebracht. Inwendig resteert het authentieke INTERIEUR nog grotendeels. Van dit interieur is onder meer van belang: plavuizenvloer met bloemmotief. Houten vensterbanken. Wanden met pleisterwerk. De bovenlichten versierd met stucwerk krullen. Langs de plafondrand decoratief houtsnijwerk met blad- en krulmotieven. In het midden van het plafond een ring in stucwerk. Waardering De theekoepel "Gloriëtte" is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, en een typologische ontwikkeling. Het object is van architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De theekoepel bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering op een heuvel aan de rand van het park van de voormalige proosdij, en is evenals het gehele park van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern van Meerssen. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507214
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De gloriëtte van in de kasteeltuin van Schloss Schönbrunn in Wenen.

Een gloriëtte is een gebouw in een tuin met een verhoogde ligging ten opzichte van het omringende landschap. Het architectonisch ontwerp en de vorm kan heel verschillend zijn, vaak in de vorm van min of meer open paviljoens of tempietto.

De bekendste en grootste gloriëtte is die gelegen in de kasteeltuin van Schloss Schönbrunn in Wenen (Oostenrijk). Andere als gloriëtte bekendstaande gebouwen bevinden zich onder andere in:

Zie ook


Monumenten in de buurt van Gloriette in Meerssen

Proosdijpark

Engelse park Stationsstraat
Meerssen
In het Engelse park achter de kerk een U-vormige gracht als rest van de voormalige proosdij. Bij de ingangen van het park twee paar hekpijle..

Station Meerssen

Stationsplein 3
Meerssen
Station N.S. Zeer romantisch onregelmatig gecomponeerd station uit 1901, opmerkelijk door de L-vormige bovenbouw met terras boven de lage mi..

Pand van baksteen en mergel, gelegen aan een binnenplaats

Markt 27
Meerssen
PAND van baksteen en mergel, gelegen aan een binnenplaats. XIX A, deel uitmakend van het complex Proosdijhof. Voorgevel gepleisterd, witgeve..

Vredeskapel

Markt 25
Meerssen
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1941 naar een ontwerp van architect Joseph Cuypers gebouwde VREDESKAPEL, temidden van een vierta..

Proosdij Hoeve: veestalling

Kerkstraat 8
Meerssen
Bescherming betreft de woning en de daar aangebouwde veestalling.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)