Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapelanie H. Hart kerk in Meerssen

Kerkelijk Gebouw

Kerkweg 58
6231BS Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Kapelanie H. Hart kerk

Inleiding In zakelijk expressionistische trant in 1927 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde vrijstaande KAPELANIE. Enkele bijbouwtjes aan de achterzijde van de voormalige kapelanie zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving De kapelanie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en heeft een asymmetrisch zadeldak, waarvan het voorste dakschild is doorgetrokken tot aan de eerste bouwlaag. Het dak is gedekt met tuiles du Nord pannen. Het pand is opgetrokken in gele en rode baksteen. Via een muur aan de rechterzijgevel is het pand verbonden met de parochiekerk waarmee het architectonisch een geheel vormt. De vensters zijn betrekkelijk klein en hebben zwaar raamhout. De ramen hebben roedeverdeling. In de achtergevel een venster in gekleurd glas. Boven de deur is een houten luifel. Waardering Deze voormalige kapelanie is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jos Wielders en vanwege de kwaliteit van het ontwerp. De voormalige kapelanie bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering in de nabijheid van de parochiekerk en daarmee architectonisch een geheel vormend. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van zijn architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507211
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapelanie H. Hart kerk in Meerssen

R.K. kerk v/h H. Hart van Jezus

Kerkweg 52
Meerssen
Inleiding In zakelijk expressionistische trant in 1929 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde ROOMS KATHOLIEKE KE..

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats

Klinkenberg 58
Meerssen
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, XIX; met latere uitbreiding.

IJzeren Molen

Molenweg 5
Meerssen
Watermolen; de grotendeels gepleisterde vleugels, XVIII, ongeveer drie zijden van een Cour d'honneur. Herplaatste gevelsteen. Voor de gemets..

Met elementen van de chaletstijl gebouwd landhuis

Klinkenberg 2
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Chaletstijl omstreeks 1900 gebouwd LANDHUIS. Het landhuis is gesitueerd in een tuin met een parkachtige aanl..

Zeer schilderachtig boerderijcomplex, onregelmatig gegroepeerd om een binnenplaats

Klinkenberg 1
Meerssen
Zeer schilderachtig boerderijcomplex, onregelmatig gegroepeerd om een binnenplaats; alles uit baksteen; XVIII; puntgevel 1782; schuur met sp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapelanie H. Hart kerk in Meerssen

Foto's (1)