Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiegraf Kleuters-Janssen in Meerssen

Graf Begraafplaats

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
6231HH Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Familiegraf Kleuters-Janssen

Inleiding Met elementen van de Neo Gotiek rond 1910 gebouwde GRAFKAPEL voor de familie Kleuters-Janssen. De begraafplaats is omstreeks 1880 in gebruik genomen en lag toen buiten de bebouwde kom. Thans is de begraafplaats in de bebouwing opgenomen. Aan de zuidzijde van de begraafplaats staat de grafkapel van de familie Kleuters-Janssen. De grafkapel werd vervaardigd door "J. Cremers-Vermeulen Maastricht" Omschrijving De grafkapel heeft een in de dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt door een zadeldak uitgevoerd in hardsteen. Het betreft een grafkapel met een spitsboogvormige toegang, geflankeerd door twee zuilen en twee pilasters van de Corinthische orde. De grafkelder voor de kapel heeft een hekwerk bestaande uit hardstenen obeliskvormige kolommen verbonden met een smeedijzeren ketting. Het dakje wordt bekroond met enkele pinakels en een kruis. In het INTERIEUR is onder meer van belang een hardstenen altaartafel. In de achterwand van de kapel bevindt zich een spitsboogvormig blind venster. Waardering De grafkapel van de familie Kleuters-Janssen is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De kapel bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde ontleent deze grafkapel aan haar situering op de zuidzijde van de begraafplaats van Meerssen en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van een redelijke mate van architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507209
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Familiegraf Kleuters-Janssen in Meerssen

Familiegraf Fam. Brouwers

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding GRAFKAPEL in Neoclassicistische trant, gebouwd omstreeks 1900 door "E. Salu sculpt. Bruxelles" in opdracht van de met de Maastric..

Begraafplaats van Aubel

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding Midden op de omstreeks 1880 in gebruik genomen Roomskatholieke begraafplaats van Meerssen gelegen GRAFKAPEL bestemd voor de deken..

Bliss

Bunderstraat 83
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Um 1800-stijl in opdracht van R. Nagelschmidt, siroopfabrikant te Meerssen, in 1922 gebouwde VILLA genaamd "..

Woonhuis in Engelse Cottage stijl

Bunderstraat 32
Meerssen
Inleiding In een traditionele bouwstijl met elementen van de Engelse Cottage stijl in 1918 ontworpen vrijstaand WOONHUIS. Het woonhuis wer..

r.k. kerk heilige jozef arbeider

pastoor dominicus hexstraat 25
meerssen
R.K. Kerk Heilige Jozef Arbeider.

Kaart & Routeplanner

Route naar Familiegraf Kleuters-Janssen in Meerssen

Foto's (1)