Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiegraf Fam. Brouwers in Meerssen

Graf Begraafplaats

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
6231HH Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Familiegraf Fam. Brouwers

Inleiding GRAFKAPEL in Neoclassicistische trant, gebouwd omstreeks 1900 door "E. Salu sculpt. Bruxelles" in opdracht van de met de Maastrichtse familie Regout nauw verwante uit Meerssen afkomstige familie Brouwers. De kapel ligt op de eertijds buiten de bebouwde kom gelegen rond 1880 in gebruik genomen Rooms Katholieke begraafplaats van Meerssen. De eerste bijzetting in de kapel dateert van 1898. Omschrijving: Haaks op het pad gelegen grafkapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit hardsteen en gedekt door een flauw hellend zadeldak van hardstenen platen; plaatijzeren toegangsdeur met glasraam en siersmeedwerk. De grafkapel is ontworpen als prostylos, bestaande uit een rechthoekige cella op basement met florale motieven; aan de voorzijde twee zuilen met composiet kapitelen die rusten op een doorlopende plint; latei met opschrift "Familie Paul Brouwers" en door een kruis bekroond driehoekig fronton met hoekacroteria, bloemenkrans en bloemtakken. In de achter- en zijgevels een respectievelijk twee rondboogvensters met kapiteeltjes en tandversiering en glas-in-lood ramen met eveneens florale motieven. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang een marmeren altaar en, tegen de wanden, marmeren memorieplaten ter herinnering aan de bijzettingen. Waardering De grafkapel van de familie Brouwers is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; zij bezit architectuurhistorische waarde wegens haar belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde ontleent deze grafkapel aan haar markante situering aan de zuidzijde van de begraafplaats van Meerssen waarmee het gebouw van betekenis is voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507208
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Familiegraf Fam. Brouwers in Meerssen

Familiegraf Kleuters-Janssen

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Neo Gotiek rond 1910 gebouwde GRAFKAPEL voor de familie Kleuters-Janssen. De begraafplaats is omstreeks 188..

Begraafplaats van Aubel

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding Midden op de omstreeks 1880 in gebruik genomen Roomskatholieke begraafplaats van Meerssen gelegen GRAFKAPEL bestemd voor de deken..

Bliss

Bunderstraat 83
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Um 1800-stijl in opdracht van R. Nagelschmidt, siroopfabrikant te Meerssen, in 1922 gebouwde VILLA genaamd "..

Woonhuis in Engelse Cottage stijl

Bunderstraat 32
Meerssen
Inleiding In een traditionele bouwstijl met elementen van de Engelse Cottage stijl in 1918 ontworpen vrijstaand WOONHUIS. Het woonhuis wer..

r.k. kerk heilige jozef arbeider

pastoor dominicus hexstraat 25
meerssen
R.K. Kerk Heilige Jozef Arbeider.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)