Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats van Aubel in Meerssen

Graf Begraafplaats

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
6231HH Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Begraafplaats van Aubel

Inleiding Midden op de omstreeks 1880 in gebruik genomen Roomskatholieke begraafplaats van Meerssen gelegen GRAFKAPEL bestemd voor de dekens van Meerssen en gebouwd rond 1920 in Neo-Classicistische trant. De begraafplaats lag destijds buiten de bebouwde kom maar is thans in de bebouwing opgenomen. De kapel is uitgevoerd en ontworpen door : "THYS beeldh./ LUIK robermont". Omschrijving De grafkapel heeft een in de dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt door een flauw hellend zadeldak. De dakbedekking is in natuursteen uitgevoerd. Het gebruikte materiaal is hardsteen. De sober gedetailleerde kapel telt twee traveeën, en is geheel in natuursteen uitgevoerd. De traveeën zijn geaccentueerd door pilasters met teerlingkapitelen. De voorgevel wordt bekroond met een aan de onderzijde open fronton, waarin een gevleugelde zandloper. Op het fronton staat een kruis. De entree is gevat in een pilasterstelling met teerlingkapitelen en een driehoekig fronton met akroterieën. In het fronton de tekst "Requiescant in pace", erboven de tekst "Begraafplaats van Aubel". De dubbele deuren zijn van ijzer, versierd met ingesneden omgekeerde fakkels, geponste gaten e.d. De zijgevels bevatten rondboogvensters met een kruis, bezet met glas-in-lood. De achtergevel heeft een rond venster met een kruis, eveneens met glas-in-lood. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang een natuurstenen altaar met daarop een tabernakel. Aan de wanden marmeren memorieplaten met de namen van de overleden dekens. De vensters zijn kruisvormig geleed. Waardering De grafkapel van Aubel bestemd voor de dekens van Meerssen is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar belang voor de geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde ontleent deze grafkapel aan haar vrijwel centrale ligging op de begraafplaats van Meerssen en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bovenregionale zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats van Aubel in Meerssen

Familiegraf Kleuters-Janssen

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Neo Gotiek rond 1910 gebouwde GRAFKAPEL voor de familie Kleuters-Janssen. De begraafplaats is omstreeks 188..

Familiegraf Fam. Brouwers

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
Meerssen
Inleiding GRAFKAPEL in Neoclassicistische trant, gebouwd omstreeks 1900 door "E. Salu sculpt. Bruxelles" in opdracht van de met de Maastric..

Woonhuis in Engelse Cottage stijl

Bunderstraat 32
Meerssen
Inleiding In een traditionele bouwstijl met elementen van de Engelse Cottage stijl in 1918 ontworpen vrijstaand WOONHUIS. Het woonhuis wer..

Bliss

Bunderstraat 83
Meerssen
Inleiding Met elementen van de Um 1800-stijl in opdracht van R. Nagelschmidt, siroopfabrikant te Meerssen, in 1922 gebouwde VILLA genaamd "..

Huis met de trappen: bijgebouw

Beekstraat 62
Meerssen
Complexonderdeel (2): Vrijstaand BIJGEBOUWTJE in de tuin; datering: circa 1880. Omschrijving: Gedeeltelijk onderkelderd bijgebouwtje, opge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)