Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen hoeve in Wijnandsrade

Boerderij

Oudenboschstraat 39
6363BV Wijnandsrade (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Bakstenen hoeve

Inleiding Vrijstaande HOEVE, 1865, in traditionale stijl. Omschrijving De hoeve is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Zwart geteerde plint. Hardstenen dorpels, lateien en deuromlijsting. Smeedankers. De vensters van de tweede bouwlaag hebben een geboogde strek. Decoratief metselwerk onder de dakrand. Zadel- en schilddaken met Romaanse pannen. De hoeve heeft een asymmetrisch ingedeelde straatgevel met vijf vensterassen. Het woonhuisdeel neemt vier assen in beslag. Hierin een rechthoekige houten deur met bovenlicht en rechthoekige houten T-vensters. De straatgevel wordt beƫindigd door een korfboogvormige, dubbele houten inrijpoort. Boven de strek van deze poort een mergel gevelsteen met jaartalaanduiding 1865. Waardering De hoeve is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een regionale, 19e eeuwse sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de voor het zuiden van Limburg traditionele bouwtrant en de esthetische kwaliteiten van het geheel. De hoeve is van bijzondere betekenis vanwege de situering, die is verbonden met de ontwikkeling van het dorp Wijnandsrade en is van belang voor het aanzien van die plaats. Het pand beschikt over een aanzienlijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. Bovendien beschikt de hoeve in regionaal opzicht sprake over een redelijke architectuurhistorische en typologische zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507205
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen hoeve in Wijnandsrade

Pastorie

Oudenboschstraat 41
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Pastorie; bakstenen huis met verdieping en zadeldak uit 1813.

Vakwerkhuis

Conventuelenstraat 16
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Vakwerkhuis - vakken gevuld met baksteen- met iets uitspringende gepleisterde plint, daterend uit de eerste helft van de 19e eeuw en met lat..

Rooms katholieke kerk met diverse grafzerken

Opfergeltstraat 4
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Rooms Katholieke Kerk; schip 1750, in recente tijd naar het westen verlengd; nieuwe toren, koor XV, met herenloge, XVIII. Grafzerk, 1519, en..

Kasteel Wijnandsrade met motteheuvel

Opfergeltstraat 3
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Rechtervleugel van het kasteel Wijnandsrade. De zuidvleugel van de hoeve met hoektorentjes uit 1634. Op het binnenplein toegangspoort tot he..

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Linkervleugel van het kasteel Wijnandsrade met toegangspoort uit 1719. Hiertegenaan gebouwd twee haaks op elkaar staande vleugels welke binn..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen hoeve in Wijnandsrade

Foto's (3)