Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. St. Servatiuskerk in Vaesrade

Kerkelijk Gebouw

Servatiusstraat
6360AA Vaesrade (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: 1929
Architect: Nic. Ramakers


Beschrijving van R.K. St. Servatiuskerk

Inleiding R.K. KERK en SACRISTIE van de H. Servatius, 1929, gebouwd in een door het expressionisme en de neo-gotiek beïnvloede stijl naar een ontwerp van architect Nic. Ramakers uit Sittard. De kerk is vrijstaand gesitueerd op een kerkheuvel. Omschrijving Vrijstaand kerkgebouw op een kruisvormige plattegrond, gedekt door zadeldaken. De zadeldaken van het voorportaal en de kruisarmen hebben een lagere noklijn dan het zadeldak van het schip. De zijbeuken worden gedekt door drie dwars ingestoken zadeldaken. Leien in Maasdekking. De vierkante klokkentoren is rechts naast het voorportaal geplaatst, voorzien van smalle staande galmgaten, kleine driehoekige dakkapellen en een torenspits met windhaan. Rechthoekige absis met kapellenkrans. Aan de linkerzijde van de absis de sacristie van een bouwlaag onder plat. Het toegepaste bouwmateriaal is eerste soort hardgebakken baanringovensteen, metselwerk in kettingverband. Terugliggende voegen. Plint in een donkerder tint baksteen. Dorpels, neuten en traptreden van Belgisch graniet; traceringen en kanten vensterramen, sluitstenen, kruisen en wijzerplaten van mergel; priesterkoor van gepolijst graniet. Smeedijzeren hang- en sluitwerk. De kruisarmen en de zijbeuken zijn voorzien van keperboogvormige glas-in-lood vensters met mergeltraceringen alsmede van kleine driehoekige glas-in-lood vensters. Rechthoekige houten deuren onder betonluifels. Toegangstrappen. Het perceel wordt deels omgeven door een bakstenen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 90 cm. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de wit gepleisterde gewelven met filibertspanten; de authentieke houten kerkbanken en twee biechtstoelen; de gebrandschilderde ramen van glazenier Tielens in absis, kruisarmen, middenschip en achter het orgel; op de balustrade van het oxaal een muurschildering uit 1933 van Tielens met voorstelling van de H.Servatius in het Limburgse land; priesterkoor met altaar; doopvont in hardsteen met vierzijdige ingezwenkte voet met afgeronde hoeken, balusterstam en ronde kuip met insnoering en geslagen geelkoperen deksel: XIX A; vijf kerkbanken in eikehout met liervormige wangen met rozetten en kleine voluut met kwasten, XIX A. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Waardering De H. Servatiuskerk van Vaesrade is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het kerkgebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de regionale architectuurgeschiedenis, is van belang voor het oeuvre van architect N. Ramakers uit Sittard en is van belang vanwege de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en vanwege het materiaalgebruik. Het kerkgebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en interieur en vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Servatiuskerk
Vaesrade-Kerk (4).JPG
Plaats Vaesrade
Gebouwd in 1929
Gewijd aan Servatius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  507202
Architectuur
Architect(en) Nic. Ramakers
Bouwmateriaal hardgebakken baanringovensteen
Lijst van rijksmonumenten in Vaesrade
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Servatiuskerk is een kerkgebouw in Vaesrade in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Beekdaelen. De kerk ligt op een kerkheuvel.

De kerk is een rijksmonument en is gewijd aan Servatius.

Geschiedenis

In 1596 wordt door Martinus Snijders, "scholtis der heerlijkheden Geleen en Amstenrade" in Vaesrade een kapel gesticht en gebouwd.

Vóór 1674 wordt deze kapel verwoest en vervolgens door de bewoners gedeeltelijk hersteld.

In 1714 wordt de eerste Kluizenaar van Vaesrade "Wilhelm Thielen" benoemd die zich naast de kapel mag vestigen in een door hem zelf te bouwen kluis onder voorwaarde dat hij de kapel zal herstellen en de jeugd van Vaesrade zal onderwijzen

Vaesrade wordt in 1855 verheven tot rectoraat onder de parochie Nuth. Er wordt een hulp- of rectoraats-kerk gebouwd die in 1857 gereed komt. De kluis wordt afgebroken en op die plaats wordt de (nog steeds bestaande) pastorie gebouwd. De kapel doet vanaf 1857 dan dienst als sacristie bij de rectoraatskerk.

In 1929 wordt ook de rectoraatskerk te klein bevonden en vervangen door de huidige kerk. In dat jaar wordt ook de kapel annex sacristie gesloopt.

In 1929 werd de huidige kerk gebouwd. Ze werd opgetrokken naar het ontwerp van architect Nic Ramakers uit Sittard in een stijl die beïnvloed is door het expressionisme en de neogotiek.

In 1933 zijn er muurschilderingen aangebracht op de balustrade van het oxaal.

Opbouw

Het kerkgebouw is bijna noord-zuid gepositioneerd met het koor richting het zuiden en heeft een kruisvormige plattegrond. Het heeft een toren die naast het voorportaal geplaatst is. Het dak van de kerk is gedekt met een zadeldak met leien in maasdekking. De zijbeuken zijn gedekt door dwars ingestoken zadeldaken. Het gebouw is opgetrokken uit een soort hardgebakken baanringovensteen en heeft in het transept en de zijbeuken keperboogvensters.

Externe link


Monumenten in de buurt van R.K. St. Servatiuskerk in Vaesrade

Grote hoeve van baksteen. De voorvleugel met verdieping en schilddak bevat aan weerskanten van de woning een inrijpoort naar de binnenhof. Ingang en v ..

Vaesrade 62
Nuth
Grote hoeve van baksteen, midden XIX. De voorvleugel met verdieping en schilddak bevat aan weerskanten van de woning een inrijpoort naar de ..

Hoeve met binnenplaats, van baksteen met speklagen van Naamse steen; vensteromlijstingen van Naamse steen met booglateien; op poort sluitsteen

Rozenstraat 1
Nuth
Hoeve met binnenplaats, van baksteen met speklagen van Naamse steen; vensteromlijstingen van Naamse steen met booglateien; op poort sluitste..

Overblijfselen van een Romeinse villa

-
Schinnen
Terrein waarin de overblijfselen van een Romeinse villa. Datering: Romeinse Tijd IIb, IIIa.

Vakwerkhuis

Thull 25
Schinnen
Vakwerkhuis, XIX A.

Stal met vakwerk

Hommert 25
Nuth
Stal met vakwerk, XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)