Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Schimmert

Woonhuis

Hoofdstraat 26
6333BJ Schimmert (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1910


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding HERENHUIS, ca. 1910, in een door de chaletstijl beïnvloede traditionele bouwtrant. Het herenhuis is vrijstaand gesitueerd. De in 1968 aan de linkerzijgevel aangebouwde praktijkruimte en de L-vormige aanbouw aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving De hoofdmassa van het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en een zolderverdieping en wordt afgedekt met een afgeplat schilddak met tuiles du nord. Twee dakkapellen. Symmetrisch ingedeelde frontgevel. Middenrisaliet met entree wordt bekroond door een topgeveltje met insteekkap dwarsrichting en een houten overstek. Entree met authentieke dubbele houten paneeldeur en een twaalfruits bovenlicht. Vier traptreden. Het venster in tweede bouwlaag van het middenrisaliet is rondboogvormig en heeft een kruisvormige tracering in baksteen en hardsteen. Het topgevelvenster is eveneens rondboogvormig en voorzien van een zesruits roedeverdeling. Het rechterdeel van de rechterzijgevel en het linkerdeel van de linkerzijgevel lopen uit in een topgevel. Tegen de middenas van de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen onder een plat dak. Deze middenas loopt eveneens uit in een kleine topgevel. In het linkerdeel van achtergevel is in de eerste bouwlaag een venster en deur van recentere datum geplaatst. Rechthoekige houten en kunststof T-vensters met achtruits bovenlichten, hardstenen dorpelstenen en lateien en deels voorzien van segmentboogvormige strek. Waardering Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarden wegens de algemene importantie voor de regionale architectuurgeschiedenis, vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het herenhuis aan de dominante situering aan de Hoofdstraat en is daarmee van groot belang voor het aanzien van Schimmert. Het herenhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege de regionale architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507198
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Schimmert

Hoeve met binnenplaats, van mergel en baksteen, ten dele met speklagen

Hoofdstraat 5
Schimmert (Gemeente Nuth)
Hoeve met binnenplaats, van mergel en baksteen, ten dele met speklagen, 1810.

Hoeve met binnenplaats, grotendeels van mergel

Hoofdstraat 1
Schimmert (Gemeente Nuth)
Hoeve met binnenplaats, grotendeels van mergel. Aan de straat twee in- en uitgezwenkte gevels, resp. 1710 en 1709. Inwendig schouw met stucb..

Sint-Remigiuskerk

Hoofdstraat 86
Schimmert (Gemeente Nuth)
Inleiding KATHOLIEKE KERK van de H. Remigius, 1924-1926. Gebouwd in een door het neo-romaans en de neo-gotiek beïnvloede historiserende..

Pastorie Remigiuskerk

Montfortstraat 2
Schimmert (Gemeente Nuth)
Inleiding PASTORIE van de R.K. Parochie van de H.Remigius te Schimmert, 1898, in een traditionele, door de neo-renaissance beïnvloede s..

Watertoren (Schimmert)

De Bockhofweg 1
Schimmert (Gemeente Nuth)
Inleiding WATERTOREN met UITZICHTRUIMTE, KANTOOR en DIENSTWONING in de stijl van de Amsterdamse School, 1926. Gebouwd in opdracht van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Schimmert

Foto's (1)