Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster in traditionele bouwstijl in Hulsberg

Kerkelijk Gebouw

Schoolstraat 5
6336AN Hulsberg (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: 1923
Architect: Ir. W.A. Molengraaff


Beschrijving van Klooster in traditionele bouwstijl

Inleiding KLOOSTER in traditionele bouwstijl, 1923, een ontwerp van architect Ir. W.A. Molengraaff (pater Everardus van het klooster Damianeum te Simpelveld). Het klooster werd gebouwd in opdracht van de Missiezusters van de Oblaten van O.L.V. Assumptie. Omstreeks 1974 werd tegen de achtergevel een liftschacht gebouwd. De in de kloostertuin gebouwde kleine Lourdesgrot is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Het vrijstaand klooster heeft een H-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door zadeldaken met Tuiles du Nord. Gootklossen. Vijf dakkapellen. De toegepaste bouwmaterialen zijn baksteen (achtergevel) en Kunrader steen (voor- en zijgevels). Spitsboogvormige vensters met bovenlichten; spitsboogvormige glas-in-lood kapelvensters; rechthoekige houten deuren met spitsboogvormige bovenlichten. Het vrijstaande gebouw heeft een frontgevel met symmetrische indeling. Rechter en linker deel van de frontgevel vooruitspringend en uitlopend in trapgevels, bekroond met kruisen. Trappen gedekt met natuursteen. In de oksel van vooruitspringende linker geveldeel en overige frontgevel een toren met kegelvormig bitumen dak. Gevels met baksteendecoraties. De entree in het middendeel van de frontgevel bestaat uit een klein portaal met zadeldak en spitsboogvormige toegang. In dit portaal een tegelvloer met tegels waarin blad- en stermotieven. Van de achtergevel is enkel het kapelgedeelte met natuursteen bekleed. Aan het middendeel van de achtergevel een uitbouw in baksteen van twee-en-een-halve bouwlaag met plat dak en kantelen. Ommuring in Kunrader steen met kleine kunststeen kolommen. In het INTERIEUR is van belang de kloosterkapel met een sobere inrichting: pilasters met rozetversiering; authentieke houten koorbanken; neo-gotisch houten altaar; glas in lood vensters uit 1952 en 1953 van Atelier Louis Van der Essen en Zoon te Roermond; houten biechtstoel. Waardering Het klooster is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit architectuurhistorische waarden vanwege de bouwstijl, het streekgebonden materiaalgebruik, de ornamentiek en de esthetische kwaliteit van het ontwerp. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op een enigszins verhoogd perceel aan de Schoolstraat en is daarmee van betekenis voor het aanzien van Hulsberg. Het klooster is van belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en enkele interieuronderdelen en beschikt in regionaal perspectief over architectuurhistorische zeldzaamheidswaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507194
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster in traditionele bouwstijl in Hulsberg

R.K. Kerk H. Clemens

Kerkheuvel
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Inleiding Neo-romaanse KATHOLIEKE KERK van de H.Clemens te Hulsberg, 1908-1930, een ontwerp van de architecten Jan Stuyt en Jos. Cuypers. I..

Hoeve van mergel en vakwerk aan de binnenplaats

Klimmenerweg 8
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Hoeve van mergel en vakwerk aan de binnenplaats; op poortsluitsteen 1840.

Vakwerkhuisje

Wissengrachtweg 25
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Vakwerkhuisje, XIX B.

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats

Klimmenerweg 10
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, 1833.

Herenhuis met veestal

Aalbekerweg 49
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Inleiding HERENHUIS met VEESTAL, ca. 1910, in een door de chaletstijl beïnvloede traditionele bouwtrant. Vrijstaand gesitueerd op een n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)