Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zes kalkovens Kurvers in Voerendaal

Nijverheid Industrie

Daelsweg 12
6367JT Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: 1914-1918


Beschrijving van Zes kalkovens Kurvers

Inleiding KALKOVENS gebouwd in Kunradersteen en baksteen. De kalkovens zijn gebouwd tegen de helling van de Putberg in het buitengebied van de kern Ubachsberg in de gemeente Voerendaal. De kalkovens zijn verborgen achter de loodsen van een voormalig transportbedrijf. Omschrijving Zestal kalkovens. Het front van de ovens is vervaardigd uit Kunradersteen. Ovenmond: schachtoven acht meter diep; chamotsteen, drie-en-een-halve meter doorsnee, taps toelopend. Steunberen in de vorm van rechthoekige kolommen gebouwd in veldbrandsteen. Waardering De kalkovens bezitten cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling. De kalkovens bezitten architectuurhistorische waarden wegens de toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontlenen deze kalkovens aan de situering in het glooiende landschap van de gemeente Voerendaal. De kalkovens zijn tenslotte van algemeen belang wegens de hoge functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507159
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zes kalkovens Kurvers in Voerendaal

Kalkovens boerderij Schneiders

Daelsweg 16
Voerendaal
Inleiding Dubbele KALKOVEN gebouwd in Kunradersteen en baksteen. De kalkoven is tegen een helling gesitueerd in het buitengebied van de ke..

Hoeve Keverberg

Wijnstraat 21
Simpelveld
Inleiding BOERDERIJ genaamd Hoeve Keverberg. De boerderij wordt voor het eerst rond 1380 genoemd. In de 19de eeuw werd de Keverberg door br..

Hoeve met binnenplaats; van Kunradersteen, baksteen met speklagen van mergel en aan de binnenplaats vakwerk. Twee puntgevels met speklagen. Op poortsl ..

Dalstraat 2
Voerendaal
Hoeve met binnenplaats; van Kunradersteen, baksteen met speklagen van mergel en aan de binnenplaats vakwerk. Twee puntgevels met speklagen. ..

Hoeve met binnenplaats; van Kunradersteen; Van belang door ligging naast Dalstraat 2

Hunsstraat 20
Voerendaal
Hoeve met binnenplaats; van Kunradersteen; 1865. Van belang door ligging naast Dalstraat 2.

R.K. Kerk; schip en ingebouwde westtoren. Klokkenstoel met klok van F.A. Gaulard, 1838, diam. 60 cm

Kerkstraat 30
Voerendaal
R.K. Kerk; schip en ingebouwde westtoren uit 1841. Klokkenstoel met klok van F.A. Gaulard, 1838, diam. 60 cm.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)