Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Ransdaal

Kerkelijk Gebouw

Ransdalerstraat 74
6312AJ Ransdaal (gemeente Voerendaal)
Limburg

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Pastorie

Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz gebouwde PASTORIE. De pastorie bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van de R.K. Kerk ter ere van de H. Theresia en is eveneens in een geaccidenteerd terrein gebouwd. De aanbouw van een garage aan de rechterzijgevel is uitgesloten van bescherming. Omschrijving De pastorie heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak met Tuiles du Nord. Hoogoplopende hoekschoorsteen. Het toegepaste bouwmateriaal is Craubergersteen. Asymmetrische indeling frontgevel. Rechthoekige houten vensters, rechthoekige houten deur. Aan rechterdeel frontgevel een rechthoekige uitbouw in een bouwlaag met souterrain, deels met plat dak, deels met transparant glazen schilddak. Uitbouw met een rondboogvormige houten deur en een verhoogde entree met toegangstrap, en met getrapte balustrade in Craubergersteen. INTERIEUR aangepast en overigens niet beschermenswaardig. Waardering De pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De pastorie bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architect Frits Peutz en de toepassing van Craubergersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de pastorie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de H. Theresia-kerk, en daarmee van belang voor het aanzien van de kern Ransdaal. De pastorie is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507157
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Ransdaal

H. Theresiakerk

Ransdalerstraat 74
Ransdaal (Gemeente Voerendaal)
Inleiding In Tradionalisme in 1932 naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz uit Heerlen gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van de H. There..

Hoeve van mergel en vakwerk om een gesloten binnenplaats

Ransdalerstraat 43
Ransdaal (Gemeente Voerendaal)
Hoeve van mergel en vakwerk om een gesloten binnenplaats, XIX A. Poortklopper 1837.

Station Klimmen-Ransdaal

Mareheiweg 2
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1913 naar een ontwerp van architect G.W. van Heukelom gebouwd STATIONSGEBOUW. Het betreft een va..

Hoeve van baksteen

Ransdalerstraat 32
Ransdaal (Gemeente Voerendaal)
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats, XVIII-JXIX. Puntgevel aan straatzijde. Witgeverfd.

Hoeve van baksteen, mergel en vakwerk

Ransdalerstraat 30
Ransdaal (Gemeente Voerendaal)
Hoeve van baksteen, mergel en vakwerk, gelegen aan een binnenplaats, XVIII- XIX. Witgeverfd. Boven de ingang een beeldnisje.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Ransdaal

Foto's (2)