Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgebouw in Voerendaal

Nijverheid Industrie

Terveurt 1
6367GP Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: 1922
Architect: Afdeling Openbare Werken te Heerlen


Beschrijving van Pompgebouw

Inleiding In een traditionele bouwtrant in 1922 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Heerlen gebouwd POMPGEBOUW. Op het terrein waar de in totaal drie pompgebouwen zijn gesitueerd bevinden zich tevens het waterstation en de dienstwoning van de machinist. Dit pompgebouw bevindt zich achter het waterstation. Omschrijving Het pompgebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een plat houten dak met breed overstek. Het toegepaste bouwmateriaal is beton en Kunradersteen. Gecementeerde plint. Optrek in Kunradersteen. Vensters met hardstenen dorpelsteen. Rechthoekige zinken vensters met zestiensruits roedeverdeling. Rechthoekige deur. Waardering Het pompgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het gebouw is van architectuurhistorische waarde wegens de toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent het gebouw aan de situering in een geaccidenteerd terrein in het buitengebied van de gemeente Voerendaal. Het pompgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; in relatie met de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving en wegens de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507154
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgebouw in Voerendaal

Waterstation

Terveurt 1
Voerendaal
Inleiding In een traditionele bouwtrant in 1922 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken te Heerlen gebouwd WATERSTATION. Op het t..

Pompgebouw

Terveurt 1
Voerendaal
Inleiding In een traditionele bouwtrant in 1922 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Heerlen gebouwd POMPGEBOUW..

Dienstwoning voor de machinist van het waterstation

Terveurt 1
Voerendaal
Inleiding In een traditionele bouwtrant in 1929 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken te Heerlen gebouwde DIENSTWONING voor de m..

Pompgebouw

Terveurt 1
Voerendaal
Inleiding In een traditionele bouwtrant in 1922 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Heerlen gebouwd POMPGEBOUW..

Hoeve met open binnenplaats

Terveurt
Voerendaal
Hoeve met open binnenplaats; van Kunradersteen, baksteen en vakwerk Woonhuis grotendeels van baksteen, 1857; schuur van Kunradersteen, 1809,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pompgebouw in Voerendaal

Foto's (1)