Pompgebouw in Voerendaal

Nijverheid Industrie

Terveurt 1
6367GP Voerendaal

Architect: Afdeling Openbare Werken te Heerlen

Beschrijving van Pompgebouw

Inleiding In een traditionele bouwtrant in 1922 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Heerlen gebouwd POMPGEBOUW. Op het terrein waar de in totaal drie pompgebouwen zijn gesitueerd bevinden zich tevens het waterstation en de dienstwoning van de machinist. Dit pompgebouw bevindt zich direkt links voor de dienstwoning. Omschrijving Het pompgebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een plat houten dak met breed overstek. Het toegepaste bouwmateriaal is beton en Kunradersteen. Gecementeerde plint. Optrek in Kunradersteen. Vensters met hardstenen dorpelsteen. Rechthoekige zinken vensters met zestiensruits roedeverdeling. Rechthoekige deur. Waardering Het pompgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het gebouw is van architectuurhistorische waarde wegens de toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent het gebouw aan de situering in een geaccidenteerd terrein in het buitengebied van de gemeente Voerendaal. Het pompgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; in relatie met de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving en wegens de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)