Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Queekhoven: dam met pijlers en toegangshek in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Zandpad 39
3621ND Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Queekhoven: dam met pijlers en toegangshek

DAM MET PIJLERS EN TOEGANGSHEK. Bakstenen dam met twee rechte keermuren waarop twee 18de-eeuwse pijlers en een toegangshek op de oostelijke overgang van moestuin naar heemtuin. De twee pijlers aan de moestuinzijde maken onderdeel uit van de meandermuur. Sinds de muur aan de oostzijde gedeeltelijk is verdwenen, staat de noordelijke pijler los. De bakstenen pijlers op voet op vierkante grondslag worden afgedekt door een hardstenen dekplaat waarop een hardstenen vaas op voetstuk in Lodewijk XIV-stijl. De buik van de vazen is voorzien van krullen en het deksel van schubben. Het losstaande smeedijzeren toegangshek aan heemtuinzijde heeft aan weerszijden op een cilindervormig voetstuk een slanke getordeerde stijl met pluimachtige bekroning, waartussen twee draaibare vleugels. De smeedijzeren vleugels bestaan onderaan uit bij elkaar gehaald bandwerk, in elkaar gedraaid tot spijlen die bovenaan weer loskomen en bekroond worden door getorste spitsen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507139
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Queekhoven: dam met pijlers en toegangshek in Breukelen

Queekhoven: meandermuur met poort

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MEANDERMUUR MET POORT. Aan de noord- en oostzijde van de moestuin van Queekhoven gelegen meandermuur uit het tweede kwart van de 18de eeuw..

Queekhoven: druivenkas

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DRUIVENKAS. In het noordoosten van de moestuin gelegen 19de-eeuwse druivenkas op rechthoekige grondslag op een bakstenen gepleisterde bors..

Queekhoven: muurkas tegen dwarsmuur

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MUURKAS TEGEN DWARSMUUR. Van oorsprong 18de-eeuwse muurkas, gebouwd tegen de zuidzijde van een dwars op de meandermuur staande muur die aa..

Queekhoven: muurkas

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MUURKAS. Muurkas uit de jaren '10 van de 20ste eeuw, gebouwd tegen de zuidzijde van een 18de-eeuwse muur, in het midden aan de westzijde v..

Queekhoven: kweekbak

Zandpad 39
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KWEEKBAK. Laat-19de-eeuwse of vroeg-20ste-eeuwse bakstenen, (thans) deels bepleisterde kweekbak op rechthoekige grondslag in het zuidweste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Queekhoven: dam met pijlers en toegangshek in Breukelen